Skandalozno: Ima li smisla izvještavati o ičemu s ovakvim posljedicama?!

Nakon što je Mektić novinarku nazvao 'silikonjarom', a RTRS uporedio sa bordelom, iz 'BH novinara' zahtijevaju javno izvinjenje!

Hronika 13.10.15, 19:49h

Nakon što je Mektić novinarku nazvao 'silikonjarom', a RTRS uporedio sa bordelom, iz 'BH novinara' zahtijevaju javno izvinjenje!
Upravni odbor Udruženja/udruge BH novinari i Linija za pomoć novinarima izražavaju zabrinutost zbog neprimjerenih verbalnih napada upućenih prethodnih dana novinarkama RTRS-a i "Glasa Srpske“

 

Kako se navodi u saopćenju, Upravnog odbora BH novinara, novinarke RTRS-a Nadu Veletić i Nadu Arlov verbalno je napao ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić na konferenciji za medije održanoj u Banjoj Luci 12. oktobra, uputivši niz uvreda na račun novinarki na ovoj televiziji, a  novinarku Domazet, dopisnicu "Glasa Srpske“ iz Sarajeva, telefonskim putem verbalno je napao 13.oktobra zamjenik glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževad Nekić.

 

- Nekić je kolegicu Domazet nazvao pogrdnim imenom uz optužbu da „reketira ljude po parlamentu BiH“, a sve zbog teksta koji je objavljen u današnjem izdanju "Glasa Srpske“ - kaže se u saopćenju.

 

Udruženje BH novinari, kako se dodaje, zahtijeva od Mektića i Nekića da upute javna izvinjenja, a od političkih partija da se javno ograde od istupa svojih zvaničnika koji vrijeđaju novinare.

 

Upravi odbor BH novinara također podsjeća sve zvaničnike da su njihova zakonska prava da upute demant, žale se Vijeću za štampu ili Regulatornoj agencije za komunikacije BiH ili da podnesu tužbu ukoliko su nezadovoljni izvještavanjem bilo kojeg medija.

 

- Uvrede, optužbe i prijetnje novinarima su nedopustive i medijska zajednica neće prihvatiti takav način ponašanja funkcionera - naglašava se u saopćenju.

 

Članovi Upravnog odbora BH novinara poručuju kako je zadaća novinara da na slobodan, kritičan i objektivan način izvještavaju javnost o događajima od značaja za obične građane, i da pri tome posebno analiziraju i stavljaju pred “sud javnosti” postupke javnih vlasti.

 

U takvim postupanjima, ističu, novinare štite Evropska konvencija o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, Deklaracija Vijeća Evrope o slobodi političke debate u medijima, kao i brojni drugi međunarodni i bosanskohercegovački dokumenti i zakoni.

 

Zbog toga, Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Mektića i Nekića da s puno više odgovornosti i profesionalnosti pristupaju novinarima, poštujući njihov dignitet, prava i temeljne novinarske slobode.

 

U saopćenju se naglašava da će, ukoliko nastave s pritiscima i verbalnim napadima, Udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima zatražiti od pravosudnih organa BiH i međunarodnih organizacija posebne mjere zaštite slobode izražavanja i prava svih novinara i novinarki u BiH.

 

- Ukoliko se ovakvi i slični napadi ponove od strane ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića ili zamjenika glavnog revizora Kancelarije za reviziju institucija BiH Dževada Nekića, Udruženje BH novinari će pozvati sve kolege da bojkotuju njihove konferencije za novinare i ne objavljuju njihove izjave, niti saopćenja za javnost - saopćio je Upravni odbor BH novinara.

 

Podsjetimo, Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučerašnju izvanrednu konferenciju za medije iskoristio je da se oštro i neprimjereno obračuna s novinarima Radio-televizije RS. Mektić nije birao riječi kojima će uvrijediti novinarke ove televizije Nadu Veletić, Nadu Arlov i Biljanu Knežević.

 

- RTRS je vojno krilo SNSD-a. Nada Arlov je podizala kredite i stipendije za djecu, a Nada Veletić je dobila zadatak da me napada i diskreditira. Meni nikad nije ponuđeno da gostujem u programu RTRS-a. Novinarka RTRS-a Biljana Knežević je silikonjara. Ovom javnom servisu nedostaje jedino crvena pozadina i svjetla iz bordela, rekao je Mektić.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI