'Miroljubiv' ambijent

Zanimljivo: Znate li kojih 16 zemalja svijeta nema svoju vojsku?

Nedjeljni magazin 13.10.15, 16:09h

Zanimljivo: Znate li kojih 16 zemalja svijeta nema svoju vojsku?
Nakon saopštenja da je Nobelova nagrada za mir ove godine dodijeljena Nacionalnom kvartetu za dijalog u Tunisu, predstavljamo vam “najmiroljubivije zemlje na svijetu”...

 

Kostarika 

 

Ustav ove države zabranjuje postojanje vojske još od 1949. godine. Ona je danas dom Univerziteta mira Ujedinjenih nacija. 

 

Samoa 

 

Vjerovali ili ne, ova malena država u Polineziji nikada nije imala sopstvenu vojsku. Nju po potrebi štiti Novi Zeland. 

 

Lihtenštajn 

 

Lihtenštajn je ukinuo vojsku 1868. godine radi uštede novca. Formiranje vojske dozvoljeno je samo za vrijeme rata, ali se to nikada nije dogodilo. Ova država takođe ima drugi po redu najveći bruto domaći proizvod na svijetu (odmah iza Katara) i jednu od najnižih stopa nezaposlenosti, mada ove dvije stavke ne moraju biti u direktnoj vezi.


Andora 

 

Poznata još i kao "poreski raj", ova država u savezu je sa Španijom i Francuskom, ali nema svoju vojsku. 

 

Dominika 

 

Ova karipska država nema svoju vojsku od 1981. godine. 

 

Vatikan 

 

“Šta je sa Švajcarskom gardom?”, mnogi će reći. Ona, zapravo, pripada Svetoj stolici, vrhovnoj vlasti Katoličke crkve, a ne Vatikanu, tako da se ne računa.


Tuvalu 

 

Poput Samoe, Tuvalu – članica Komonvelta koju su posjetili vojvoda i vojvotkinja od Kembridža 2012. godine – nikada nije imala sopstvenu vojsku. 

 

Grenada 

 

Ovo ostrvo nema sopstvenu vojnu snagu još od invazije SAD-a 1983. godine. 

 

Kiribati 

 

Još jedno pacifičko ostrvo, Kiribati, nema vojsku, pa se za očuvanje bezbjednosti oslanja na pomoć Australije i Novog Zelanda.


Nauru 

 

Za očuvanje bezbjednosti Naurua zadužena je Australija, uprkos tome što ova mala ostrvska država u Mikroneziji ima svoje naoružane policijske snage. Ukupna dužina njenih puteva iznosi samo 30 kilometara.

 

Sveti Vinsent i Grenadini 

 

Unutrašnja sigurnost u nadležnosti je Specijalne službene jedinice a za odbranu je zadužen Regionalni bezbjednosni sistem. 

 

Sveta Lucija 

 

Jedna od najomiljenijih karipskih turističkih destinacija posjeduje dvije male paravojne jedinice, ali ne i standardnu vojsku. Nadzire se putem Regionalnog bezbjednosnog sistema, sporazuma koji su potpisale Antigva i Barbuda, Barbados, Dominika, Grenada, Sent Kits i Nevis i Sveti Vinsent i Grenadini.

 

Solomonova ostrva 

 

Nakon nemira iz 2006. godine i intervencije Australije i Novog Zelanda, na Solomonovim ostrvima nema pripadnika nijedne vojske. 

 

Palau

 

Još jedna nacija bez vojske na Pacifiku, koju štite SAD Dogovorom o slobodnoj asocijaciji.


Maršalska ostrva 

 

SAD su preuzele odgovornost za odbranu Maršalskih ostrva pod Dogovorom o slobodnoj asocijaciji. 

 

Savezne Države Mikronezije 

 

Ista vrsta sporazuma važi i za Mikroneziju.

 

(B92, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI