Proglašen Dan žalosti u Kaknju i FBiH

Detalji nesreće u jami Begići-Bištrani: Četiri poginula rudara, dvojica povrijeđena, prekosutra dženaza

Hronika 13.10.15, 11:29h

Detalji nesreće u jami Begići-Bištrani: Četiri poginula rudara, dvojica povrijeđena, prekosutra dženaza
U trenutku nesreće u jami Begići-Bištrani, Rudnika mrkog uglja Kakanj, koja se dogodila sinoć sat iza ponoći, a u kojoj su smrtno stradala četiri rudara, nalazilo se 28 rudara i odmah nakon nesreće ostali rudari, njih 24, uključujući i dvojicu povrijeđenih, su napustili jamu i sigurno izašli van jame

 


Prema prvim neslužbenim informacijama do ove tehnološke nesreće je najvjerovatnije došlo usljed, rudarskim rječnikom rečeno do "zarušavanja materijala iz krovine", kojom prilikom se obruši gornji svod rudarskih prostorija.



Jama „Begići-Bištrani“ je novootvorena kakanjska jama, otvorena 2013.godine, koja je pokrenuta kao zamjenski kapacitet za eksploataciona polja u jamama Pogona „Haljinići“.

 

Poznat identitet poginulih rudara

 

Smrtno su stradali Muhamed Sarač (1968), Nermin Mušija (1977), Mijo Stojčić (1976), Sejad Gađun (1971), dok su povrijeđeni Haris Mušija (1972) i  Džemal Ibrahimspahić (1980).

 

Svi poginuli rudari su bili utovarivači.

 

Svi preživjeli rudari bezbjedno su napustili radna mjesta i izašli vani.

 

Slučaj vodi dežurni kantonalni tužilac, a uviđaj obavlja Federalna rudarska inspekcija.

 

Više informacija biće saopšteno nakon izvršenog uviđaja.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 

Zbog pogibije rudara u Kaknju i Zenici otkazani brojni planirani događaji

 

 Rudarski Kakanj ponovno je obavijen tugom nakon teške  nesreće u jami Begići-Bištrani, a građanska solidarnost pokazuje se na više načina u mnogim gradovima.

 

U Kaknju su otkazana sva planirana događanja u narednim danima, čije održavanje nije primjereno aktuelnom teškom trenutku ovog rudarskog grada.

 

U Zenici je odgođena za danas planirana posjeta, evropskih i svjetskih prvaka, reprezentacije Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci.

 

Istovremeno su, zbog teške rudarske nereće u Kaknju, organizatori otkazali za večeras planiranu manifestaciju "Fan zona" u Zenici, tokom koje je bilo planirano organizirano gledanje nogometne utakmice Kipar - Bosna i Hercegovina.

 

-Pobjeda nogometne reprezentacije svima nama bit će ohrabrenje u ovom teškom trenutku, ali bol je zaista velika i sa istinskim pijetetom solidarišemo se sa porodicama i građanima Kaknja, sa željom da nastave savladavati teška životna iskušenja i izazove - ističu u organizcijskom odboru odgođene manifestacije u Zenici.

 

Također, zbog nesreće u kojoj su život izgubila četiri rudara u jami Begić-Bištrani kod Kaknja, donesena je odluka o danu žalosti i terminu održavanja dženaze za stradale rudare.

 

U Kaknju je proglašen dvodnevni Dan žalosti koji će biti obilježen sutra i prekosutra, dok je premijer FBiH Fadil Novalić potvrdio da će dan žalosti na području cijele Federacije BiH biti obilježen prekosutra.

 

Također, prekosutra će se obaviti ukop te će biti klanjana dženaza za stradale rudare.

 

POVRIJEĐENA DVOJICA RUDARA

 

U nesreći koja se dogodila u jami Begići-Bištrani Rudnika mrkog uglja Kakanj  povrjeđena su dva rudara: 35-godišnji Haris Mušija, koji je nakon ljekarskog pregleda pušten na kućno liječenje, i 43-godišnji Džemal Ibrahimspahić, koji je zbog teških tjelesnih povreda zbrinut na Službi za ortopediju i traumatologiju u Kantonalnoj bolnici Zenica - javlja FTV

 

Kod povrijeđenog rudara Džemala Ibrahimspahića konstatovane su lake tjelesne povrede u vidu ogrebotina po leđima i nozi, nakon čega je pušten na kućno liječenje. Prisjeća se tragedije koju je doživio na svom radnom mjestu kada su vršili proširivanje mjesta u blizini trafostanice. "Odjednom me nešto udarilo u leđa i oborilo. Pao sam pored kraguljara i nisam bio svjestan šta se dešava. Osjetio sam bol u nozi, čuo da nešto puca, grmi. Uspio sam iščupati nogu i podvući se pod traku", kaže Džemal.

 

Kakanjski rudar 43-godišnji Haris Mušija smješten je u Kantonalnoj bolnici u Zenici na Službi za ortopediju i traumatologiju. S teškim tjelesnim povredama preloma natkoljenice ljekari zeničke bolnice vrše pripreme za operativni zahvat. "Pacijent ima prijelom bedrene kosti, vitalno je stabilan, zasad je njegovo stanje zadovoljavajuće i u fazi je priprema za operativnio liječenje koje će se desiti čim se zato budu stekli uvjeti. Svjestan je i komunikativan, odgovara na pitanja i nadamo se da će to sve dobro završiti", kaže Meho Kovačević, dežurni ljekar na Službi za ortopediju i traumatologiju u Kantonalnoj bolnici Zenica.

 

Predstavnici sindikata rudnika posjetili su Harisa Mušiju u zeničkoj bolnici. S obzirom na tešku traumu koju je doživio zbog povreda, ali i saznanja da su njegove kolege komorati izgubili život u rudniku nije bio spreman razgovarati s novinarima.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI