(Ne)raspoloženi 'udariti' po svojim džepovima

Hoće li se zastupnici odreći po 700 maraka mjesečno?!

Front 12.10.15, 10:49h

Hoće li se zastupnici odreći po 700 maraka mjesečno?!
Uz takve plaće zastupnici i izaslanici naplaćuju i paušal koji iznosi oko 700 maraka mjesečno, zatim naknadu za topli obrok od oko 150 maraka mjesečno, pa naknadu za prijevoz, pa razne druge naknade, pored ostalog i za odvojeni život, posjet obitelji… Sve u svemu, njihova mjesečna primanja premašuju 5000 maraka

 

Jesu li zastupnici i izaslanici Parlamenta Federacije voljni i spremni da se makar malo primaknu običnom čovjeku, odlučit će oni sami, ali kako stvari stoje nisu raspoloženi da udare po svojim džepovima.

 

Ogromna primanja

 

Dennis Gratz, zastupnik Naše stranke u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije i službeno je uputio prijedlog da se svim parlamentarcima ukine mjesečni paušal koji se u dokumentima naziva “naknada na ime povećanih materijalnih troškova tokom obavljanja dužnosti”.

 

Gratz je zatražio da se po skraćenom postupku  izmijeni Zakon o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije kako bi paušal u najkraćem mogućem roku bio ukinut, ali ne krije osobnu “dozu straha na temelju iskustva”:

 

- Problem koji imamo mi koji smo u oporbi je da ovakvi prijedlozi teško dođu na dnevni red zasjedanja jer ih politički podoban birokratski aparat blokira, a to se krije od javnosti. Zato pozivam građane da stalno vrše pritisak kako bi se svaki prijedlog kojima se ukidaju privilegije dužnosnika bez ikakvog odlaganja našao pred parlamentarcima.


Plaće federalnih parlamentaraca, a osiguravaju ih porezni obveznici, ogromne su bez obzira na nikad težu finansijsku situaciju i nikad veće siromaštvo građana. U prosjeku iznose oko 4000 maraka i ne treba posebno naglašavati da se redovno isplaćuju. Uz takve plaće zastupnici i izaslanici naplaćuju i paušal koji iznosi oko 700 maraka mjesečno, zatim naknadu za topli obrok od oko 150 maraka mjesečno, pa naknadu za prijevoz, pa razne druge naknade, pored ostalog i za odvojeni život, posjet obitelji… Sve u svemu, njihova mjesečna primanja premašuju 5000 maraka.

 

Nema evidencije

 

Kakvi su rezultati njihovog rada dovoljno svjedoči ekonomsko i političko stanje, a uzgred kazano Zastupnički dom u ovom sazivu održao je svega dvije redovne i osam izvanrednih sjednica. Dom naroda imao je tri redovne i pet izvanrednih sjednica.


- Prema važećem Zakonu, zastupnici imaju pravo na stalno mjesečno primanje, takozvani paušal, bez obzira što dobivaju plaću na osnovu profesionalnog statusa u Parlamentu Federacije. To praktično znači da se oni dvostruko plaćaju – upozorava Gratz.


Po Zakonu o plaćama i naknadama u organima vlasti u Federaciji, obavezno je kažnjavanje zastupnika sa deset posto paušala za svaki nedolazak na sjednicu.


Međutim, nema informacija da je bilo ko kažnjen umanjivanjem paušala, a razlog je, kako saznaje Dnevni list, što se ne vodi evidencija. Parlamentarcima na ruku ide i to što zakonskim odredbama nije jasno i precizno propisano što se smatra opravdanim, a što neopravdanim nedolaskom na sjednicu. Prema informacijama s kojima raspolažemo, paušali se redovno isplaćuju bez obzira radili zastupnici ili ne radili pa  čak i kada su na godišnjem odmoru!


- Potrebno je da se vrši umanjivanje paušala za svaki izostanak sa sjednice u skladu sa Zakonom o plaćama i naknadama u organima vlasti Federacije – stoji u izvješću Ureda za reviziju institucija u FBiH za prošlu godinu, ali se očigledno na to niko ne obazire. Lanjski izdaci za troškove zastupnika i izaslanika Parlamenta Federacije iznosili su 4,406.235 maraka. Inače, svi dosadašnji prijedlozi, a bilo ih je nekoliko, da se smanje primanja dužnosnika nisu dobili zeleno svjetlo u Parlamentu Federacije.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI