POSLJEDNJI EVROPSKI DIKTATOR 'JAŠE DALJE'

Ubjedljiva pobjeda: Lukašenko sa 83,5 posto glasova osvojio peti predsjednički mandat zaredom

Front 12.10.15, 08:36h

Ubjedljiva pobjeda: Lukašenko sa 83,5 posto glasova osvojio peti predsjednički mandat zaredom
Glasanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali opozicija drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši opozicione čelnike da se kandidiraju

 

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko osvojio je peti predsjednički mandat na izborima održanim u nedjelju, sa osvojenih 83,5 posto glasova, saopćila je Centralna izborna komisija, javila je Hina, a prenijeli mediji.

 

Glasanje su nadzirali promatrači OESS-a, ali opozicija drži da je predsjednik već krivotvorio izbore spriječivši opozicione čelnike da se kandidiraju. Lukšenko je na ovim izborima dobio nešto više glasova nego 2010. godine, kada je osvojio 80 posto glasova. Njegov izbor prije pet godina pratili su masovni protesti i hapšenja opozicionih čelnika.

 

Evropska unija, koja razmišlja o ukidanju sankcija Bjelorusiji uvedenih 2011. zbog grubog gušenja poslijeizbornih protesta 2010., želi pritom biti sigurna da u Bjelorusiji više neće biti novih hapšenja predstavnika opozicije, nasilja i progona medija.

 

Lukašenko je posljednjim mjeseci pokazao dobru volju te je ljetos oslobodio zadnje političke zatvorenike, među kojima i uglednog Mikolu Statkeviča, koji je krajem augusta pušten nakon pet godina provedenih u zatvoru.

 

Bruxelles je s odobravanjem dočekao taj potez i krajem oktobra će odlučiti o ukidanju ili o produženju sankcija.

 

Lukašenko je od početka ukrajinske krize vješto manevrirao nametnuvši se kao posrednik između Rusije i Evropljana i kao domaćin mirovnih pregovora Kijeva i proruskih separatista u Minsku.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI