FOTO/ Ko je kriv za pogibiju dječaka

Građani protestvovali na Dobrinji povodom tragične smrti Saliha Pačariza: Samo je htio da se igra...

Hronika 11.10.15, 17:02h

Građani protestvovali na Dobrinji povodom tragične smrti Saliha Pačariza: Samo je htio da se igra...
Sudionici skupa su odali počast Salihu Pačarizu, koji je izgubio život igrajući se nakon što je na njega pala konstrukcija gola na igralištu

 

Veliki broj građana okupio se danas ispred OŠ "Skender Kulenović" u sarajevskom naselju Dobrinja, na mjestu na kojem je 4. oktobra smrtno stradao dvanaestogodišnji dječak Salih Pačariz, a u znak protesta, pozivajući nadležne da se angažiraju na utvrđivanju odgovornosti u povodu ovog nemilog događaja.

 

Sudionici skupa su odali počast Salihu Pačarizu, koji je izgubio život igrajući se nakon što je na njega pala konstrukcija gola na igralištu.

 

Istovremeno, iskazali su nezadovoljstvo odnosom nadležnih spram ovog i sličnih događaja, te pozvali na utvrđivanje odgovornosti kako se tako što više nikada i nikome ne bi ponovilo.

 

Uime organizatora mirnih protesta, neformalne grupe građana - Dobrinjske incijative, konkretne zahtjeve upućene nadležnim vlastima pročitala je Sanela Memić, zatraživši javnu prezentaciju jasnih ingerencija i odgovornosti za obavljanje svih poslova vezanih za javne površine, dječija igrališta, s akcentom na igralište kod O.Š. "Skender Kulenović".

 

Istaknula je da je neophodno osigurati bezbjednost dječijih i sportskih igrališta u skladu s Brošurom o sigurnoj igri na dječijim igralištima i Priručnikom o sigurnosti dječijih igrališta izdatih od Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

 

Zatraženo je i zatvaranje igrališta koja nisu u skladu sa sigurnosnim preporukama, uz napomenu da svako igralište mora imati javno istaknute podatke o održavanju i vlasništvu te upozorenje, ukoliko je neispravno.

 

salih-pacariz-protest-5

 

Jedan od zahtjeva podrazumijeva i donošenje strategije protiv uništavanja javnih površina i dječijih igrališta, te sistem nadzora i sankcioniranja, kao i uvođenje online linije radi efikasnosti.

 

Inicijativa koja sadrži spomenute zahtjeve ponuđena je na potpis sudionicima mirnog okupljanja, kojem su prisustvovali i članovi porodice Saliha Pačariza, njegove školske kolegice i kolege, te građani koji su na taj način iskazali solidarnost u povodu ovog tužnog događaja.

 

Na skupu je pročitana i poruka porodice u kojoj pozivaju nadležne institucije da ispitaju i sankcioniraju odgovornost te da se sva igrališta osiguraju ili stave van funkcije, kako se nikada nijednom djetetu ne bi ponovila sudbina Saliha Pačariza.

 

Sudionicima skupa su se obratili i učenici osnovnih škola "Osman Nuri Hadžić" i "Skender Kulenović", podsjećajući da su njihovog kolegu Saliha Pačariza krasile najljepše ljudske vrline, a poruke podrške organizatoru skupa uputio je i određen broj njegovih sudionika, potcrtavajući da je smrt dvanaesetogodišnjaka opomena nadležnima da se maksimalno angažiraju na stvaranju sigurnije budućnosti za djecu u BiH i njenom glavnom gradu.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI