TAJNA RUSKOG PREDSJEDNIKA

Prava istina o Putinu? Ne vjeruje nikome, opsjednut je sigurnošću, a pravi gospodari su klanovi oko njega

Hronika 09.10.15, 20:18h

Prava istina o Putinu? Ne vjeruje nikome, opsjednut je sigurnošću, a pravi gospodari su klanovi oko njega
Iako ruski oligarh Vladimir Putin, koji je netom navršio 63 godine, djeluje kao nikad samouvjereniji i jači, pa je tako unatoč višegodišnjim sankcijama Zapada zbog Ukrajine nedavno napao Siriju, odnosno, kako tvrdi, uporišta tzv. Islamske države u toj zemlji, neki njegovi bivši saveznici, koji su sada u nemilosti, uvjereni su da je to samo maska.

“Putin je talac svoje pratnje”, rekao je Reutersu Sergej Pugačev, nekad bliski prijatelj moskovskog čelnika, poslovni čovjek kojeg ruska država optužuje za pronevjeru, a on nju tuži za naknadu štete jer smatra da mu je Kremlj oduzeo poslovno carstvo vrijedno 15 milijardi dolara. Slično o Putinovoj stvarnoj slabosti kazuju i neki ruski gospodarstvenici te strani diplomati.

 

Opsjednut sigurnošću

Pugačev tvrdi da je Putin opsjednut sigurnošću i ne vjeruje gotovo nikome. “A ne bih ni ja imao povjerenja ni u koga, ono što mu kažu u lice i kad ga nema u blizini potpuno je drugačije”, kaže Pugačev.

 

Iako PR stručnjaci praktički grade kult Putina, to je daleko od istine, smatra on. Rusijom zapravo drmaju klanovi okupljeni oko njega, u kojima su poslovne i vladajuće elite, kojima je Putin svojevrsni zaštitnik.

 

Također, neki zapadni diplomatski izvori ističu da je Putin vrlo slabo obaviješten o lošoj gospodarskoj situaciji u zemlji. Vrijednost ruskog rublja pala je za 50 posto u odnosu na dolar otkad je 2012. godine Putin izabran u treći mandat. A padom gospodarstva past će i klanovi koji podupiru Putina, koliko god dotad njime manipulirali ne bi li ostvarili vlastite ciljeve.

 

 

(net.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI