IZVEDENA NOVA BOMBARDOVANJA

Francuski ministar odbrane: Islamska država je neprijatelj Francuske, ali Assad je neprijatelj svog naroda

Front 09.10.15, 19:47h

Francuski ministar odbrane: Islamska država je neprijatelj Francuske, ali Assad je neprijatelj svog naroda
Francuski ministar odbrane Jean-Yves Le Drian saopćio je da su izvedena nova bombardovanja kampa za obuku Islamske države u Raki u Siriji

Radi se o drugom francuskom bombardovanju na Siriju. Francuska je izvela u noći sa četvrtka na petak novi zračni napad protiv grupe Islamska država (IS) u Raki, na istoku zemlje, kazao je ministar.

 

Prva zračna operacija francuske vojske na sirijski teritorije izvedena 27. septembra iznad Deir ezZora, na istoku zemlje, prenosi Europe 1.

 

- Bit će još udara na mjesta gdje se Daech (Islamska država) organizira da bi nam prijetila - dodao je ministar odbrane.

 

Pogođen je kamp za obuku.

 

- Gađali smo jer znamo da ima u Siriji (...) centara za obuku stranih boraca čija misija nije da se bore s neprijateljima Daecha, već da dođu u Evropu (...) da izvedu napade na francuski teritorij - rekao je ministar.

 

- Borbeni avioni Rafale su izbacili bombe na kamp za obuku (IS-a). Ciljevi su pogođeni - dodao je on.

 

- Prijetnja za Francusku, to je Daech - rekao je on oštro.

 

Iako je Pariz odbijao da razgovara sa sirijskim predsjednikom, ministar je dodao da je "Bašar (el-Assad) neprijatelj svog naroda", ocijenivši to kao polaznu tačku za haos. Međutim "Daech je naš neprijatelj jer Daech je taj koji ugrožava našu vlastitu sigurnost".

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI