EVO ZAŠTO

Ovih 15 gradova obavezno morate posjetiti prije nego što umrete

Hronika 09.10.15, 19:31h

Ovih 15 gradova obavezno morate posjetiti prije nego što umrete
Spremate se na put, a nemajte pojma kamo bi? Donosimo vam popis od 15 gradova koje morate posjetiti tijekom svojeg života. Najbolje je da isprintate popis, plastificirate ga, zakačite magnetom na frižider i počnete svoju avanturu. Krenite od broja 1, a kad dođete do 15, biti ćete sigurno 5 - 10 godina stariji. I sretniji! Neka vaša avantura počne

1. Venecija, Italija: Jedan od najromantičnijih gradova na svijetu poznat po brojnih kanalima na kojima je izgrađen.

 

2. New York, SAD: Želite prošetati ulicama u kojima je Carrie Bradshaw pokazala svoje najnovije Manolo štike ? Samo izvolite - razgled grada možete započeti sa štiklama, ali znajte - završit ćete ga u udobnim tenisicama.

 

3. Lhasa, Kina: Ovaj je duhovni centar tibetanskog Budizma smješten u srcu Himalaja. Smješten je na visini te se s njega pruža nezaboravni pogled na svijet.

 

4. Rio de Janeiro, Brazil: Bilo da želite paradirati u karnevalu ili samo želite posjetiti kip Isusa, ovaj grad neće vas ostaviti ravnodušnima. Go for it!

 

5. London, Engleska: Za ovaj grad nema izgovora - jeftinije ćete doći do njega nego autobusom od Zagreba do Splita! Tko zna, možda ćete imati sreće da uživo vidite Pipinu stražnjicu.

 

6. Marakeš, Maroko: Nalazi se u samom srcu države, ovaj grad nudi povijesnu baštinu za koju će vam trebati barem dva tjedna da je upoznate. Uske uličice i predivna arhitektura će vas očarati!

 

7. Petra, Jordan: Iako svi za Petru misle da je samo hram u stijeni, to je puno više od toga. Petra se prostire na nekoliko kilometara kvadratnih te uz poznati hram donosi i brojna druga arheološka nalazišta koja definitivno vrijedi vidjeti.

 

8. Rim, Italija: Rim s Vatikanom je centar Katoličke crkve te je samim time i jedan od najbogatijih gradova na svijetu. Poznata još od Antike, ova metropola već više od 8 tisuća godina fascinira posjetitelje svojom ljepotom.

 

9. Varanasi, Indija: Varanasi je jedan od najsvetijih gradova na svijetu. Grad u kojem je životna filozofija na nekoj drugoj razini, i u kojem je rijeka Ganges centar života, pa i smrti.

 

10. Firenca, Italija: Firenca je grad poznat po umjetnosti i arhitekturi te je često temelj i školski primjer za brojne udžbenike koji govore o povijesti umjestnosti. Tri riječi: Don't miss it!

 

11. Havana, Kuba: Ako volite cigare, glazbu i veseli život - Havana će vas oduševiti. Stari automobili i domaća hrana još su neke od stvari koje ćete u Havani sigurno zavoljeti.

 

12. Kyoto, Japan: Kyoto je nekada bila Imperijalna prijestolnica Japana, što se i danas može vidjeti po brojnim običajima i arhitekturi koja se u gradu može pronaći. Upoznajte brojne čajane, vrtove i dvorce koji su pravi simboli Japana.

 

13. Jeruzalem, Izrael: Obično se grad dijeli na zapadni, koji je pretežno židovski, i istočni, koji je pretežno arapski. U okviru istočnog Jeruzalema nalazi se i Stari grad, koji je podijeljen u četiri četvrti: muslimansku, židovsku, kršćansku i armensku.

 

14. Pariz, Francuska: Pariz je grad dobrih kroasana, poznatog portreta Mona Lise, predivnog Eiffelovog tornja i jednom od najvećih muzeja na svijetu - Louvrea. A to je tek djelić...

 

15. Peking, Kina: Peking ima vrlo mnogo tradicionalnih kineskih kulturno-povijesnih znamenitosti. Najvažnija je Zabranjeni grad, kompleks bivših carskih palača sagrađenih u tradicionalnom kineskom stilu gradnje.

 

 

(dnevnik.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI