PRIMJER NA KOJI SE BIH TREBA UGLEDATI

Ova zemlja nema more, ali je u turizmu daleko, daleko jača od Hrvatske

Biznis Klub 09.10.15, 16:19h

Ova zemlja nema more, ali je u turizmu daleko, daleko jača od Hrvatske
U Švicarskoj prihodi od turizma iznose vrtoglavih 28 milijardi švicarskih franaka. To je tri i po puta više od turističkih prihoda Hrvatske

Nemaju sunce i more, ali imaju satove, prehrambene i kozmetičke brendove, kao i atrakcije u Alpima.

 

Turizam čini samo 4 posto švajcarskog BDP-a - doslovce šlag na torti. Hotelijerski biznis cvjeta. Godišnja popunjenost dvostruko je veća nego u Hrvatskoj. Ulaže se oprezno kako bi se izbjeglo oporezivanje imovine od dva odsto. 

 

Švicarci imaju moderna skijališta, ali i odredišta masovnog turizma. No i ti su gosti veće platežne moći. U prosjeku troše 240 franaka na dan. Četiri puta više od turista u Hrvatskoj. Tajna uspeha je u atrakcijama - poput najstrmije uspinjače na svijetu koja za pola sata goste odveze kilometar i po u oblake. 

 

Švicarci su na svoj javni prevoz posebno ponosni. Povezan je kao nigde drugo - jedna jedina karta važi za sve vozove, autobuse, uspinjače, pa čak i brodove u cijeloj zemlji. A da li putujete avionom, prtljag iz bilo kojeg kraja zemlje možete poslati vozom i čekaće vas na konačnom odredištu. 

 

Ove godine iz Evrope zbog jakog kursa franka Švicarska ima 12 odsto manje turista. Ali ni to ih ne zabrinjava. Azijati i gosti sa dalekih tržišta kompenzuju taj pad. Nemaju mora, ali od turizma znaju da zarade.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI