OD ROĐENJA SE MOŽE PREDVIDJETI

Naučnici došli do revolucionarnog otkrića: U genima je zapisano da li ste homoseksualac!

Hronika 09.10.15, 16:06h

Naučnici došli do revolucionarnog otkrića: U genima je zapisano da li ste homoseksualac!
Naučnici tvrde da su otkrili način da na osnovu gena predvide da li je neko homoseksualac ili heteroseksualac

Istraživači iz SAD kažu da bi možda mogli da predvide seksualnu orijentaciju osobe na osnovu genetskog koda.

 

Oni su pronašli devet sekvenci u ljudskom genetskom kodu, koje igraju ulogu u određivanju seksualne orijentacije.

 

Vezu između ovih sekvenci i seksualne orijentacije naučnici su otkrili istražujući DNK 47 parova muških blizanaca, među kojima je bilo onih različite seksualne orijentacije.

 

Proučavajući podatke devet sekvenci genoma, istraživači su sa 70 odsto tačnosti mogli da predvide seksualnu orijentaciju ispitanika.


– Koliko nam je poznato, ovo je prvi put da imamo model po kom možemo da predvidimo seksualnu orijentaciju na osnovu molekularnih znakova – kaže vođa tima istraživača, Tak Ngan, sa Univerziteta u Los Anđelesu.

 

Međutim, britanski stručnjaci su sumnjičavi povodom ovih tvrdnji američkih naučnika koje su izložili na godišnjem skupu u Baltimoru.

 

Oni kažu da, iako ima dokaza o tome da postoji biološka osnova seksualne orijentacije, ona ipak zavisi od više faktora, uključujući i iskustvo koje osoba stiče tokom života.


Potrebna su nova istraživanja kako bi dokazala ove tvrdnje. Prije svega, potrebno je dokazati da “epigenetski efekat”. To znači da je neophodno utvrditi kako uticaj okoline utiče na seksualnu orijentaciju tako što aktivira određene gene. U tom procesu dolazi do modifikacije DNK, koja se zove “metilacija” (adicija metil grupe na supstrat).

 

Tim dr. Ngana razvio je moćni kompjuterski softver koji prepoznaje paterne i znakove skrivene u DNK, koji imaju veze sa seksualnom orijentacijom.

 

Pronašli su devet malih regija na genomu gde su nivoi metilacije mogli da se dovedu u vezu sa seksualnom orijentacijom.


– Seksualna orijentacija je fundamentalni dio života, ali na molekularnom i genetskom nivou o tome ne znamo mnogo. Nadam se da će ovo istraživanje pomoći da bolje razumijemo sebe – rekao je dr Ngan.

 

U istraživanju je učestvovalo 37 parova blizanaca gde je jedan brat homoseksualac, a drugi heteroseksualac, dok je su kod ostalih 10 parova oba brata bila homoseksualne orijentacije.

 

Seksualna orijentacija muškaraca povezana je s nekim regijama u genomu, međutim, postoje i snažni dokazi da je veoma važan i uticaj okoline. Postoje primjeri identičnih blizanaca, sa istim genetskim materijalom, a različite su seksualne orijentacije. Još jedan značajan faktor je i uticaj hormona u materici.


Svaki pu kad majka nosi dječaka, zbog uticaja muških hormona, za trećinu se povećavaju šanse da njen sljedeći sin bude homoseksualac.

 

Međutim, mnogi stručnjaci ostaju skeptični po pitanju predviđanja seksualne orijentacije na osnovu gena.

 

– Tvrditi da sa 70 odsto tačnosti možete da predvidite nešto tako kompleksno kao što je seksualna orijentacija je zaista pretenciozno – kaže Daren Grifin, profesor genetike sa Univerziteta u Kentu.

 

 

(telegraf.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI