PROBLEMI ZA ISIL

Sirijska vojska uz pomoć Rusa u velikoj ofenzivi, napadaju i Francuzi, džihadisti ubili važnog iranskog generala!

Hronika 09.10.15, 15:05h

Sirijska vojska uz pomoć Rusa u velikoj ofenzivi, napadaju i Francuzi, džihadisti ubili važnog iranskog generala!
Iran ne potvrđuje pad ruskih raketa na svoje tlo, a što je u četvrtak ustvrdio američki dužnosnik

Sirijska vojska i priklonjene im milicije potpomognute novim valom ruskih zračnih napada i raketiranja s bojnih brodova napali su pobunjeničke snage u četvrtak u sklopu proširene ofenzive s ciljem ponovnog zauzimanja teritorija na zapadu zemlje, prenosi Reuters.

 

Napad se usredotočio na zapadni dio zemlje gdje su pobunjenički napadi već ranije ove godine počeli ugrožavati obalno područje koje je od ključne važnosti za predsjednika Bašara al-Asada.

 

Rusko ministarstvo obrane izjavilo je da je ispalilo rakete s brodova u Kaspijskom moru drugi dan za redom te da su pogodili tvornice oružja, skladišta oružja, zapovjedne centre i centre za obuku.

 

Američki su dužnosnici izjavili da vjeruju da su se četiri lansirane rakete namijenjene za Siriju putem srušile u Iranu. Rusko ministarstvo obrane inzistira da su rakete stigle do Sirije te da su pogodile predodređene mete.

 

Bijela je kuća odbila komentirati navode, a glasnogovornik Državnog tajništva John Kirby rekao je da ne može potvrditi da su se rakete uistinu srušile te je dodao da izvještaj sugerira da je potrebno ustanoviti procedure kako se rusko raketiranje ne bi sukobljavalo s američkim raketiranjem militanata Islamske države iz zraka.

 

Rusija tvrdi da su sve mete koje se do sada pogodili u napadima koji su počeli prošli tjedan pripadaju Islamskoj državi, premda se većina napada odvila na teritorijima koje kontroliraju druge pobunjeničke skupine i gdje IS nije prisutan ili je prisutan u jako malom obujmu.

 

Moskva kaže da je u četvrtak pogodila 27 meta Islamske države u pokrajinama Homs, Hama i Raqqa, međutim glasnogovornik Kirby kaže da je državni tajnik John Kerry ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu izrazio zabrinutost zbog napada budući da većina meta koje su pogođene ne pripadaju IS-u.

 

Vojne snage lojalne sirijskoj vladi napali su raketama zemlja-zemlja pobunjenike u regiji Ghab Plain na zapadu države, a ti napadi su poduprti ruskim bombardiranjem iz zraka, prenose sirijski promatrači britanske organizacije za zaštitu ljudskih prava 'Observatory for Human Rights' i pobunjenik iz regije. 'Observatory' tvrdi da su pobunjenici u provinciji Hama srušili helikopter no da se ne može utvrditi radi li se o sirijskom ili ruskom.

 

Voditelj osoblja sirijske vojske, general pukovnik Ali Abdullah Ayoub tvrdi da se vojska bori protiv terorističkih skupina te da radi na oslobađanju dijelova zemlje pod kontrolom terorista. Ayoub je dodao da je s tim ciljem na umu aktivirana i 'Četvrta bojna skupina'. Izvori iz regije kažu da je Iran u Siriju poslao stotine vojnika koji će svoje aktivnosti koordinirati s ruskim zračnim napadima.

 

Francuska drugi put bombardirala IS

 

Francuska je u noći na petak izvela drugi zračni udar na skupinu Islamsku državu (IS) u Raki, na istoku Sirije, rekao je francuski ministar obrane Jean-Yves Le Drian.

 

"Lovci tipa Rafale bombardirali su kamp za obuku (IS-a). Mete su pogođene", izjavio je Le Drian za francuski radio Europe 1.

 

"Izvest ćemo i druge (udare) na mjesta na kojima se DAEŠ (arapska kratica za IS) organizira kako bi nam prijetio", dodao je ministar.

 

Dva Rafala koja su poletjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uz pratnju više zrakoplova istog tipa, još jednom su gađali IS-ov kamp za obuku u Raki, bazi te organizacije, kao i u prvom francuskom bombardiranju 27. rujna.

 

"Znamo da u Siriji, napose u okolici Rake, postoje baze za obuku stranih boraca čija zadaća nije boriti se za DAEŠ na Levantu, nego doći u Francusku, u Europu i izvoditi napade", ustvrdio je Le Drian.

 

Ministar je rekao i da se IS u Iraku i u Siriji koristi civilima kao živim štitom, što otežava izvođenje operacija.

 

"Vođe se skrivaju u školama, džamijama i bolnicama što otežava djelovanje (međunarodne) koalicije jer ne želimo kolateralne žrtve", dodao je.

 

Časnik iranskih Čuvara revolucije ubijen u Siriji

 

Visoki zapovjednik iranskih Čuvara revolucije ubijen je u Siriji gdje je bio u savjetničkoj misiji u području Alepa, priopćila je u petak ta elitna formacija iranskog režima koji je saveznik sirijskog predsjednika.

 

General Hosein Hamedani ubijen je, a počinitelji su "teroristi Daeša", navodi se u priopćenju u kojem se rabi arapski naziv za ekstremističku sunitsku skupnu Islamsku državu.

 

Vijest o pogibiji generala Hamedanija objavljena je na portalu Čuvara revolucije bez pojedinosti o okolnostima smrti.

 

Pobuna protiv sirijskog predsjednika Bašara al-Asada iz 2011. prerasla je u građanski rat s brojnim frakcijama u kojima velike i regionalne sile nisu na istim stranama. Rusija, te Iran, najveća država šijitskog islama kojemu pripada i Asad, smatraju ga ključnim za borbu protiv islamističkih skupina, no Zapad i zemlje Perzijskog zaljeva predvođene Saudijskom Arabijom ne vide za Siriju budućnost s Asadovim ostankom na vlasti.

 

Iran pruža vojnu i gospodarsku pomoć Siriji.

 

Iran nije potvrdio pad ruskih raketa na njegovo tlo - službeno

 

Iran ne potvrđuje pad ruskih raketa na svoje tlo, a što je u četvrtak ustvrdio američki dužnosnik, rekao je u petak glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova.

 

"Ne potvrđujemo" tu informaciju, odgovorio je kratko glasnogovornik Marzieh Afkham.

 

U četvrtak je ruska vojska opovrgnula tvrdnju američkog dužnosnika koji je rekao da su ruske rakete pale na iransko tlo.

 

"Bilo koji profesionalac zna da tijekom tih operacija mete utvrđujemo uvijek prije i poslije udara: sve naše ispaljene rakete pogodile su svoju metu", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konačenkov.

 

Ruski dužnosnik nije iznio pojedinosti o područjima koja su mogla biti pogođena ruskim raketama u Iranu. Islamska Država Iran saveznik je Rusije u potpori režimu sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, u čemu se razilaze sa Zapadom koji želi odlazak Asada s vlasti.

 

Rusija, glavni saveznik sirijskog predsjednika Bašara al-Asada počela je prošli tjedan sa zračnim napadima u Siriji kazavši da gađa položaje džihadista Islamske države, dok borci na terenu i zapadne zemlje kažu da je ruska kampanja uglavnom fokusirana na druge pobunjeničke skupine te da zapravo podupiru Asada a ne gađaju Islamsku državu.

 

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI