Kontroverzni biznismen prvo demantovao, pa priznao autentičnost snimka

Dodikov kum o aferi 'Papak 2': 'Znam ko me je snimao... Pokušali su me otrovati'

Front 09.10.15, 14:36h

Dodikov kum o aferi 'Papak 2': 'Znam ko me je snimao... Pokušali su me otrovati'
Nakon što je objavljen audiosnimak kontroverznog banjalučkog biznismena Mila Radišića, na kojem on govori o poslovima predsjednika RS-a Milorada Dodika i ministra finansija ovog entiteta Zorana Tegeltije, javio se i sam Radišić, koji se već mjesecima nalazi u bjekstvu kako bi izbjegao odlazak na izdržavanje trogodišnje kazne zatvora - piše Oslobođenje

 

Poznati krugovi

 

Mile Radišić je prvo navode iz objavljenog snimka demantovao u izjavi za RTRS, a potom je redakciju BNTV pozvao sa prikrivenog telefonskog broja. BNTV prenosi da je tokom razgovora Radišić više puta pominjao da je snimak lažan, a onda na momente isto to demantovao, tvrdeći da su ga snimili dok je bio u Novom Sadu u jednom restoranu i da zna ko ga je snimio, te da će tim istim vratiti još žešćim udarcem.

 

Biznismen je rekao da zna ko su ti "krugovi ljudi", koji su to učinili, ali njihova imena nije htio da otkrije. Na poziv novinara BNTV-a da dođe u RS i sve to kaže nadležnim institucijama, Radišić je, navode u BNTV-u, oštro i uznemireno reagovao, tvrdeći da posjeduje hrpu materijala sa kojima će u narednim danima izaći u javnost, te će nakon toga, kako je naglasio, "gorjeti nebo i zemlja". Takođe, tvrde u BNTV-u, "požalio se novinaru da je nakon prvog poziva našoj redakciji, prije nekoliko mjeseci, imao prijetnje smrću i pokušaj trovanja", te da ga, kako je rekao, i dalje na svakom koraku vrebaju i "pokušavaju da me otruju ili drogiraju".

 

Predsjednik Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a Branislav Borenović kazao je da je u nezahvalnoj situaciji da komentariše slučaj Radišić, zbog činjenice da se protiv njega, a po tužbi predsjednika RS-a Milorada Dodika iz 2013, vodi sudski spor za klevetu, upravo zbog izjave da je Dodik umiješan u sve malverzacije koje su pratile uništavanje Picinog parka u Banjoj Luci na kojem je Radišićeva kompanija Grand trade izgradila poslovni objekat.

 
Ipak, ono na što je Borenović upozorio jeste da je "očekivao, da ako u RS-u postoji iole pravne države, već kada su kontaktirali Milu Radišića, to prijave MUP-u RS-a".

 

- Jer se radi o čovjeku koji je van zakona, koji je pobjegao i koji treba da bude vraćen u RS i da tako pomognu svima nama. Mile Radišić treba i meni, zbog ovog sudskog spora, a i treba da odgovara zbog onog zbog čega je osuđen. Ovako RTRS postaje saučesnik u vršenju krivičnog djela, podvukao je Borenović.

 

Režim i kum

 

Zdravko Krsmanović, poslanik NDP-a u NSRS-u, istakao je da nakon jučerašnjeg oglašavanja Radišića i negiranja autentičnosti njegove izjave "na sceni imamo presliku onog što se u RS-u zove afera papak".

 

- Pokušava se ponovo skrenuti priča na to ko to koga prati, prisluškuje i snimke montira, a niko neće da uđe u suštinu toga da je jedan kriminalac pravosnažno presuđen na zatvorsku kaznu bio u poziciji da direktno daje izjave na javnom RTV servisu, pa tako u javnosti stvara utisak da iza njegovog bijega stoji ovaj režim, s Miloradom Dodikom, njegovim kumom, na čelu. I to je ono što sve ljude zabrinjava. Ali, očito je da je Mile Radišić pogubljen čovjek, da sada sasvim jasno vidi da je otpisan od svih i vjerovatno se i boji za vlastiti život, kazao je Krsmanović, koji smatra da je, nakon što je pomno preslušao Radišićevu izjavu datu BNTV-u, "vidio čovjeka koji miriše na smrt".

 

- U politici postoje ljudi koji mirišu na smrt i oni kada propadaju vuku sve za sobom. Očito je da je Radišić dio te ekipe koja je na odlasku i svako se boji da ne dođe u dohvat njegovih kandži. On je dosta nezgodan svjedok i ono što se dešavalo s Gavrilom Bobarom sada se može ponoviti. Ja sam u glasu Radišića vidio strah, vidio da se on boji za svoj život, podvukao je Krsmanović.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI