Očuvajte svoj estrogen

Dame, provjerite koliko ste plodne: I definitivno - smanjite tu kafu i cigarete!

ŽENA iN 09.10.15, 14:21h

Dame, provjerite koliko ste plodne: I definitivno - smanjite tu kafu i cigarete!
Ako se borite s težinom i mjesečnice su vam neredovite, možda ste jedna od 6 – 7% žena koje imaju policistične jajnike • Pušenje može smanjiti plodnost zato što toksičnost cigarete mijenja proizvodnju estrogena • Infekcije maternice i jajovoda mogu trajno ostaviti oštećenja i smanjiti plodnost

 

Kako biste dobile informaciju koliko ste plodne i koliko imate vremena za planiranje obitelji, možete testirati plodnost. Jedan od sedam parova se suočava s nekim problemom vezanim uz plodnost. Plodnost se razlikuje od žene do žene, ima žena od 35 godina čije su zalihe jajnih stanica gotovo potrošene do žena u četrdesetim koje imaju još dosta godina plodnosti.

 

U normalan ciklus žene ulazi sve između 21 i 42 dana, ako su vaše mjesečnice rjeđe posavjetujte se sa liječnikom. Ovulacija se događa 14 dana prije mjesečnice, a ako su vam mjesečnice neredovite ovulacija nije pouzdana. Nakon 35. godine ženina plodnost opada i vjerojatnost da zatrudni je upola manja nego u dvadesetim godinama.

 

No, bez panike! Ne očajavajte ako imate više od 35 godina, posljednjih godina u svijetu je porastao broj starijih majki.

 

Ako se borite s težinom i mjesečnice su vam neredovite, možda ste jedna od 6 – 7% žena koje imaju policistične jajnike.

 

Vaša težina može poremetiti ovulaciju, prevelika tako i premala. Gubitak težine bi trebao povećati šanse za začećem kao i povećanje ukoliko vam je indeks tjelesne mase manji od 19. Uglavnom to znači i gubitak mjesečnice, no vrati se kada se udebljate. Manjak masnoće pod kožom smanjuje proizvodnju hormona važnih za redovnu ovulaciju. Već dulje se zna da je muška pretilost povezana sa niskom razinom testosterona.

 

Također žene koje puše smanjuju svoje šanse da zatrudne čak do 40%. Pušenje može smanjiti plodnost zato što toksičnost cigarete mijenja proizvodnju estrogena.

 

Žene koje piju više od dvije šolje kafe imaju devet puta manje šanse začeti u odnosu na žene koje piju manje ili ne piju kafu.

 

Infekcije maternice i jajovoda mogu trajno ostaviti oštećenja i smanjiti plodnost. Klamidija je jedan od glavnih uzročnika upale zdjelice.

 

Prema istraživanjima, upotreba mobitela može smanjiti broj jajnih stanica kao i spermija. Gasite mobitel barem po noći ili ga držite podalje od sebe.

 

Vodite ljubav što češće, umjesto da se bavite neprestanim mjerenjima bazalne temperature i ovulacijskim testovima, radije se prepustite prirodnom tijeku događaja.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI