Priznanje za bjelorusku spisateljicu i novinarku

Svetlana Aleksijevič dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015.

Kultura 08.10.15, 15:06h

Svetlana Aleksijevič dobitnica Nobelove nagrade za književnost za 2015.
Švedska akademija navela je u obrazloženju nagrade da je izabrala bjelorusku književnicu "zbog njenog polifonog pisanja, spomenika patnji i hrabrosti u našem vremenu"

 

Bjeloruska spisateljica Svetlana Aleksijevič dobitnica je Nobelove nagrade za književnost za 2015. godinu.

 

Švedska akademija navela je u obrazloženju nagrade da je izabrala bjelorusku književnicu "zbog njenog polifonog pisanja, spomenika patnji i hrabrosti u našem vremenu".

 

Nova stalna sekretarica Švedske kraljevske akademije izjavila je da je ovogodišnja dobitnica nagrade za književnost "mapirala dušu" sovjetskog i postsovjetskog naroda, prenosi AP.

 

Sara Danius kazala je da je bjeloruska novinarka Svetlana Aleksijevič provela skoro 40 godina studirajući ljude bivšeg Sovjetskog Saveza, ali da njen rad nije samo o istoriji, on je također o "nečem vječnom, o zrncu vječnosti".

 

Danius je dodala da je zadovoljna što je Aleksijević dobila nagradu, nazivajući njeno djelo "apsolutno briljantnim".

 

Objava nagrada za nauku okončana je i sada je pažnja usmjerena na književnost.

 

Brojna imena za koja su u prethodnim godinama kružile glasine da su vodeći kandidati, našla su se i u ovoj godini, dok je kladionica Ladbrokes davala najveće šanse Aleksijevič, Japancu Haruki Murakamiju, Kenijcu Ngugi Wa Thiong'ou, norveškom dramskom piscu Jonu Fosseu i američkoj spisateljici Joyce Carol Oates.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI