NAKON SAD-A, TEŠKE OPTUŽBE STIŽU I IZ TURSKE

Davutoglu: Rusija protiv ISIL-a izvodi kozmetičke napade, nećemo dozvoliti da ugrožavaju naš vazdušni prostor

Front 08.10.15, 11:07h

Davutoglu: Rusija protiv ISIL-a izvodi kozmetičke napade, nećemo dozvoliti da ugrožavaju naš vazdušni prostor
Premijer Turske Ahmet Davutoglu izjavio je da niko ne može povrijediti zračni prostor Turske, te da je ideja velike sile zaostavština hladnog rata

"U ovo doba svako treba iskazati poštovanje prema svakom drugom", rekao je Davutoglu za turski "Star TV" govoreći kako su ruski vojni avioni povrijedili zračni prostor Turske.

 

"Sve akcije koalicionih snaga u kojima je učestvovala i Turska do sada su bile usmjerene prema terorističkoj organizaciji. Ali, Rusija, nažalost, sada izvodi akciju koja je skoro 90 posto usmjerena protiv umjerene opozicije kako bi se rasteretio sirijski režim. Protiv ISIS-a izvodi samo napade kozmetičke prirode. Od 57 zračnih napada, 55 je bilo protiv opozicionih snaga. Imamo obavještajne podatke o tome", istakao je turski premijer.

 

Dodao je kako je Turska očekivala da Rusija, kao strana sila, neće biti jedna strana u ratu u Siriji.

 

Podsjetio je da je Rusija zemlja kojoj Turska pridaje veliku važnost i s kojom pokušava održati dobre bilateralne odnose.

 

"Uvijek smo ulagali napore da se naši odnosi nikada ne pretvore u krizu između dvije zemlje. Nažalost, Rusija je posljednjim napadima u Siriji, posebno kršenjem našeg zračnog prostora, napravila nekoliko pogrešnih koraka ka zaoštravanju situacije u smislu da i Tursku uvuče u krizu kroz koju prolazi Sirija", naglasio je Davutoglu, a prenosi Agencija Anadolija.

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI