VIDEO/ VIŠE NEMA SUMNJE

NASA objavila originalne fotografije astronauta na Mjesecu: Evo kako je to uistinu izgledalo

Hronika 08.10.15, 09:59h

NASA objavila originalne fotografije astronauta na Mjesecu: Evo kako je to uistinu izgledalo
Mnogi sanjaju o putovanju na Mesec. I dok ga gledamo sa Zemlje, čini se gotovo nemoguće da se to zaista i dogodilo. Ipak, NASA je objavila originalne fotografije kako bi odagnala sve sumnje

Na službenoj Flickr stranici projekta Apollo objavljeno je preko 12 hiljada fotografija kojima se dokazuje da je čovek zaista bio na Mjesecu, a spektakularne fotografije sada su dostupne svima. Fotografije su inače snimljene Haselblad kamerama koje su bile montirane na grudi astronauta. Zahvaljujući tome, sada i svi ostali mogu uživati u jedinstvenim vizurama iz svemira. 

 

mjesec

 

"Svemirski centar Johnson počeo je s procesom skeniranja originalnih spremnika Haseelblad kamera iz projekta Apollo. Fotografije smo potom obradili, popravili smo boje i osvetljenje i smanjili veličinu slika", objasnio Kip Teg sa Univerziteta Linčburg u SAD-u koji je vodio cijeli projekat preko 10 godina.

 

I zaista, "Mali korak za čovjeka, veliki za čovječanstvo", baš kao što je rekao Nil Armstrong kada je prvi put prošetao mjesečevom površinom. Bilo je to 1969. godine. A kako je bilo hodati po Mjesecu, pogledajte u galeriji.

 

 

(b92.net/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI