DOBIJAMO NOVU PARLAMENTARNU VEĆINU

Predsjedništvo SDA jednoglasno podržalo ulazak u koaliciju sa SBB-om

Front 07.10.15, 20:48h

Predsjedništvo SDA jednoglasno podržalo ulazak u koaliciju sa SBB-om
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je večeras na press konferenciji u Centrali ove stranke u Sarajevu da je Predsjedništvo SDA jednoglasno donijelo odluku da se podrži prijedlog kolegija SDA i da se ide dalje u dogovore i razgovore sa SBB-om

- Smatramo da SBB treba ući i biti dijelom vladajuće strukture, ali zadržat ćemo koaliciju sa A-SDA i SBiH, kao što smo to i ranije dogovorili, te tu praviti jedan blok zajedno sa SBB-om. Dobio sam ovlaštenje od Predsjedništva SDA da realiziram ovakve odluke - rekao je Izetbegović, dodavši da u obzir ne dolazi nikakva promjena kada je u pitanju Savez za promjene na državnom nivou.

 

Na novinarsko pitanje hoće li SBB ući u vlast na državnom nivou, jer je Mladen Bosić (SDS) izjavio da već postoji dobra saradnja u Vijeću ministara BiH, te da ne treba praviti nikakve promjene, Izetbegović je kazao da je to njegov stav, ali da su u politici stvari drugačije.

 

- Nikad niste sigurni u kojem će smjeru stvari krenuti. U ovome času ono što će se desiti je prije svega federalni, a onda, mislim, i kantonalni nivo. I na tu razinu vrlo brzo će ući SBB sa nama, a za državni nivo ćemo još vidjeti - dodao je Izetbegović. Odgovarajući na pitanje ko će odlučivati o tome hoće li SBB ući u vlast na državnom nivou, predsjednik SDA je rekao: "Ne bih htio da se tu preglasavam". - Želio bih dogovor i sa HDZ-om i sa SBB-om i sa Savezom za promjene o Vijeću ministara BiH i vjerovatno su šanse da tu postignemo dogovor - dodao je Izetbegović.

 

Predsjedništvo SDA večeras je raspravljalo i o incidentu unutar Kluba SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH kada je predsjedavajući Asim Sarajlić fizički napao Sadika Ahmetovića. - Dogovoreno je da se pruži ruka i dođe do pomirenja onih koji su bili nezadovoljni ishodom Kongresa. S druge strane potrebno nam je jedinstvo unutar Kluba SDA - rekao je Izetbegović, potvrdivši da Sarajlić ostaje na čelu Kluba SDA u PSBiH.

 

 

 

(avaz.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)

BLIN
KOMENTARI