do danas ulaženo 1,6 milijardi dolara

Peter Duffy - novi direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini

Hronika 07.10.15, 16:38h

Peter Duffy - novi direktor misije USAID-a u Bosni i Hercegovini
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) sa zadovoljstvom najavljuje dolazak novoimenovanog direktora Misije USAID-a za Bosnu i Hercegovinu - Petera Duffya

Kao direktor misije, Duffy će nadgledati najveći dio civilne pomoći američke vlade Bosni i Hercegovini, koji za 2015. godinu iznosi 28 miliona dolara. Njegov dolazak potvrđuje daljnju posvećenost američke vlade bilateralnim odnosima dviju država, te promicanju euroatlantskih integracija jačanjem efikasnijih i odgovornijih institucija koje zadovoljavaju potrebe građana, ali i stvaranjem konkurentne, tržišno orijentirane ekonomije koja pruža bolje mogućnosti za sve građane BiH.

 

Prije ovog imenovanja, Duffy je radio kao zamjenik direktora USAID Misije u Afganistanu. Prije toga je bio direktor Programskog ureda USAID-a u Afganistanu, nadležan za strateško planiranje, koordinaciju donatora i nadgledanje i evaluaciju USAID-ovog cjelokupnog portfolija u toj zemlji, zatim direktor Programskog ureda misije USAID-a u Ukrajini, Bjelorusiji i Moldaviji, a radio je također i u misijama na Kosovu i u Pakistanu.

 

“Jedva čekam da vodim misiju USAID-a u Bosni i Hercegovini, prelijepoj zemlji bogate kulture i baštine te velikih prirodnih resursa. Tokom naredne tri godine, pod mojim vođstvom, USAID će nastaviti podržavati aktivnosti za kreiranje boljeg poslovnog okruženja i ekonomskih mogućnosti, te jačanja vladavine prava i promicanja demokratskih principa kako bi se unaprijedio život građana BiH”, rekao je Duffy.  

 

Do danas je američka vlada, prvenstveno putem USAID-a, osigurala više od 1,6 milijardi dolara pomoći namijenjene podršci ekonomskog, demokratskog i socijalnog napretka u BiH, saopćeno je iz USAID-a. 

 

 

(FENA/dh)

BLIN
KOMENTARI