VIDEO/ Shvatili koliko su efikasni ruski zračni napadi

Rusi iz drona snimili uspaničene džihadiste: 'Oružje iz skladišta premještaju kraj džamija, koriste civile kao štit!'

Hronika 07.10.15, 10:19h

Rusi iz drona snimili uspaničene džihadiste: 'Oružje iz skladišta premještaju kraj džamija, koriste civile kao štit!'
Koriste građane kao svoj štit. Svjesni su da nikada, ali baš nikada, nećemo gađati civilne položaje, uvjerava Antonov, iako sa Zapada i iz redova tzv. umjerene opozicije, stiže čitav niz optužbi da Rusi gađaju i civilne ciljeve

 

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je snimku na kojoj se vidi, kako oni tvrde, da militanti Islamske države premještaju oružje iz svojih tajnih skrovišta u naseljena područja. Snimka je napravljena pomoću drona, a na njoj se vide kamioni izlaze iz pustinja i šuma i na kraju se parkiraju kraj džamije u neimenovanom gradu. Rusi tvrde da ih je strah zračnih napada, pa oružje sklanjaju u gradove.

 

- Oni su očito shvatili koliko su efikasni naši zračni napadi na njihova skloništa oružja, pa sve prebacuju u naseljena područja. Kamioni se uglavnom parkiraju kraj džamija, jer dobro znaju da naše zrakoplovstvo neće ciljati ta mjesta - rekao je pomoćnik ministra odbrane Anatolij Antonov.

 

 

- Koriste građane kao svoj štit. Svjesni su da nikada, ali baš nikada, nećemo gađati civilne položaje, uvjerava Antonov, iako sa Zapada i iz redova tzv. umjerene opozicije, stiže čitav niz optužbi da Rusi gađaju i civilne ciljeve.

 

Nešto ranije, Igor Konašenkov, glasnogovornik ministarstva, izdao je upozorenje da je lako moguće očekivati da će džihadisti sami bombardirati džamije kako bi Ruse optužili za ratne zločine.

 

- 'Umjerena opozcija' ne koristi ljudski štit, ne skrivaju se iza civila, ne premještaju oružje kraj džamija. Ovo su potezi terorista, tu nema sumnje - rekli su iz ministarstva odbrane.

 

Moskva u utorak bombardirala 12 ciljeva IS-a u Siriji

 

Ruski borbeni avioni bombardirali su u utorak 12 ciljeva u Siriji povezanih s džihadističkom grupom Islamska država (IS), navelo je ministarstvo obrane u Moskvi.

 

Zrakoplovi su napadali ciljeve u regiji oko grada Deir Ezor i u području Damaska, Idleba i Latakije, kaže se u saopćenju.

 

U dvadesetak letova zrakoplovstvo je pogodilo logističku infrastrukturu, zapovjedna mjesta, kampove za obuku i baze IS-a, preciziralo je ministarstvo.

 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI