Korupcijska afera

Uhapšen bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a: Optužen da je uzeo 1,3 miliona dolara mita

Hronika 07.10.15, 09:53h

Uhapšen bivši predsjedavajući Generalne skupštine UN-a: Optužen da je uzeo 1,3 miliona dolara mita
Američke vlasti ukupno su uhapsile šest osoba koji su, kako se pretpostavlja, učestvovale u velikoj korupcijskoj shemi

 


Ambasador karipske ostrvske države Antigva i Barbuda pri UN John William Ashe, koji je bio predsjedavajući od septembra 2013. godine tokom jednogodišnjeg mandata Generalnom skupštinom UN, uhapšen je pod sumnjom da je dobio više od milion dolara mita, javile su agencije.

 

AFP navodi da je Ashe optužen da je uzeo 1,3 miliona dolara mita od kineskog biznismena Nga Lapa Sena, između ostalog da bi lobirao za projekat izgradnje Konferencijskog centra UN u kineskoj oblasti Makao.

 

Ng je uhapšen i zatvoren u New Yorku prošlog mjeseca zbog pokušaja unošenja 4,5 miliona dolara u kešu u SAD tokom dvije godine, navodi francuska agencija.

 

Prema dokumentima njujorškog tužioca, Ashe je primio mito od Nga i još četiri osobe od 2011. do decembra 2014. godine.

 

Između ostalog, prihvatio je preko pola miliona dolara od kineskog biznismena koji je htio da gradi centar UN u Makau, i zauzvrat predao zahtjev generalnom sekretaru UN Ban Ki-moonu u kom se navodi da postoji potreba za izgradnjom centra vrijednog milijarde dolara.

 

Američke vlasti ukupno su uhapsile šest osoba koji su, kako se pretpostavlja, učestvovale u velikoj korupcijskoj shemi.

 

Tužilac Preet Bharara rekao je da "ne bi bio začuđen ako još neki ljudi budu optuženi".

 

Reuters navodi da su Ng i njegov pomoćnik Jeff Yin uhapšeni pod drugim optužbama, kao i da je osumnjičen i zamjenik ambasadora Dominikanske Republike u UN, Francis Lorenzo.

 

Uhapšeni su i naturalizovani američki državljani Shiwei Jan i Heidi Park, koji su učesnici korupcijske sheme, prenio je AP.

 

Prema navodima tužioca, novac od mita Ashe je koristio za porodično putovanje u New Orleans i odsjedanje u hotelu u kom prenoćište košta 850 dolara, za kupovinu luksuznog automobila i satova marke "Rolex", za otplaćivanja kredita za kuću i izgradnju košarkaškog terena ispred kuće u New Yorku za ukupno 30.000 dolara.

 

(N1, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI