Zatvor za četiri osobe

Sud BiH izrekao prve presude zbog pridruživanja ISIL-u

Hronika 06.10.15, 16:05h

Sud BiH izrekao prve presude zbog pridruživanja ISIL-u
Sud Bosne i Hercegovine izrekao je danas prvostepenu presudu četvorici državljana BiH zbog pridruživanja ISIL-u

 

Prvooptuženi Husein Erdić osuđen je na tri godine i šest mjeseci zatvora, Midhat Trako osuđen je na godinu i šest mjeseci zatvora, dok su Nevad Hušidić i Merim Keserović osuđeni na godinu dana zatvora.

 

Erdić, Trako, Hušidić i Keserović terete se za počinjenje krivičnog djela protivzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

 

U optužnici se navodi da je optuženi Husein Erdić, s ciljem pridruživanja stranoj paravojnoj formaciji koja djeluje van teritorije Bosne i Hercegovine početkom februara 2015. organizirao  i rukovodio te dogovorio sa njemu poznatim licima iz Turske da sa područja Bosne i Hercegovine na ratište u Siriju i Irak organizira odlazak dva bosanskohercegovačka državljana Nevada Hušidića i Merima Keserovića s ciljem njihovog protivzakonitog pridruživanja terorističkoj organizaciji ISIL, a optuženi Midhat Trako, po prethodnom dogovoru sa Erdićem, dao Keseroviću i Hušidiću novac za kupovinu avionskih karata za relaciju Sarajevo-Istanbul, piše Patria. 
 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI