Tri temeljna pravila uspješnog treninga

Čude vas slabi rezultati vježbanja? To je zato jer to radite potpuno pogrešno!

Sport 05.10.15, 20:06h

Čude vas slabi rezultati vježbanja? To je zato jer to radite potpuno pogrešno!
Nije važno koji cilj primarno želite ostvariti, kako ćete vježbati i koje metode treninga koristiti, uvijek vrijede ova 3 pravila kojih se morate pridržavati • Rekreativci se uvijek čude kako su rezultati njihovog vježbanja slabi, ili ih uopće nemaju, a vježbaju bez ikakvog plana i programa

 

KADA govorimo o treningu, vježbama, metodama i raznima načinima vježbanja, prilično teško možemo generalizirati pravila. Postoji jako puno načina na koji možemo vježbati i stvari koje možemo raditi ako se pametno organiziraju i vode ka željenom cilju. Pa tako, iako je teško nabrojati mnogo pravila koja vrijede uvijek i u svakom slučaju, postoje 4 pravila koja vrijede za svako vježbanje, svaki tip treninga. 

 

Nije važno koji cilj primarno želite ostvariti, kako ćete vježbati i koje metode treninga koristiti, uvijek vrijede ova 3 pravila kojih se morate pridržavati ako želite da vaš trening bude učinkovit. Iako sva ova pravila izgledaju kao da su opće poznata, rekreativci se i dalje pitaju zašto nemaju rezultate i gdje griješe; krive svoju lošu genetiku, godine, financijske mogućnosti i sl. U većini slučajeva greška je u tome što se ne pridržavaju temeljnih pravila svakog oblika vježbanja i treninga: 

 

#1 Plan i program

 

Rekreativci se uvijek čude kako su rezultati njihovog vježbanja slabi, ili ih uopće nemaju, a vježbaju bez ikakvog plana i programa treninga. Plan i program svake vrste vježbanja mora biti jasan i smislen. Iako možda samo želite joggirati nekoliko puta tjedno, morate imate plan i program pojedinačnog treninga (koliko, kojim intenzitetom) i plan dugoročnog ciklusa (koliko često, koliko dugo, što mijenjati). Loš plan i program treninga i nasumično vježbanje dovode do nesrazmjera između cilja, procesa treniranja i samih podražaja koji se izazivaju na treningu. 

 

Imajte na umu da bilo kakvo vježbanje mora biti planirano ako očekujete rezultate i kako je to osnovno pravilo koje valja ispuniti kao preduvjet za svako vježbanje, iako ono bilo i rekreativno. Svakako je najbolje da takav plan i program sastavi stručnjak prema individualnim potrebama pojedinca, ili je dobro slijediti već neke gotove popularne programe i rutine treninga. 

 

#2 Progresivno ostvarivanje napretka

 

Koje god rezultate vježbač očekuje od svog treninga, oni su u direktnom, proporcionalnom odnosu s napretkom kojim on ostvaruje vježbanjem. Možda ste mislili kako samo sportaši trebaju brinuti o tome hoće li svaki idući trening, mjesec ili ciklus biti u boljoj formi, ali i rekreativci koji žele ostvariti bilo kakve promijene, moraju težiti ka napretku. U početku napredak je vrlo brzo vidljiv i očit, ali to nije dovoljno, cilj treninga uvijek mora biti ostvarivanje i planiranje napretka (vidi pravilo #1). 

 

#3 Kontinuitet

 

Možda zvuči kao ono što već znate i kao ono što ste čuli već bezbroj puta, ali mnogi ne vide koliko je zapravo velik značaj kontinuiteta u vježbanju. Svako isprekidano vježbanje rezultira tapkanjem u mjestu. Vježbanje bez kontinuiteta jednostavno nije fiziološki značajno i ne moguće je napredovati. Zamislite vježbanje kao penjanje po stepenicama koje se ruše čim prijeđete na drugu, pa tako, ako ne nastavite hodati propadate opet na početak; tako je i kod vježbanja, ako ne nastavite kontinuirano vježbati, "padate" opet na početak i potrebno je prijeći sve one stepenice ponovno. 

 

Ono što valja naglasiti jest kako sva ova pravila ne vrijede zasebno, te ih se treba svih pridržavati odjednom; vježbanje mora biti (kvalitetno) planirano i programirano s ciljem da se stalno radi na ostvarenju napretka, a sve to mora biti povezano kontinuitetom. To vrijedi za apsolutno svaki oblik rekreativnog vježbanja.

 

(Index.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI