Nove konzultacije lidera SDA i SBB

Radončić nakon sastanka s Izetbegovićem: Razgovori stranaka idu u dobrom smjeru, bolje da se radi polako i efikasno...

Front 05.10.15, 17:16h

Radončić nakon sastanka s Izetbegovićem: Razgovori stranaka idu u dobrom smjeru, bolje da se radi polako i efikasno...
U zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine u 15:30 sati počeo je sastanak lidera SDA Bakira Izetbegovića i predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića na kojem, iako još zvanične potvrde nema, traju razgovori o formiranju nove pralamentarne većine u Federaciji BiH. Ovo je nastavak razgovora započetih prije desetak dana, kada su se dvojica bošnjačkih lidera sastala drugog dana Bajrama

 

Sastanak je završen prije nekoliko minuta, a pred zgradom Predsjedništva BiH novinarima se obratio predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić - javlja Avaz.

 

 Na novinarsko pitanje da li je danas potvrđen ulazak SBB u vlast i da li u Federaciji imamo novu parlamentarnu većinu odgovorio Radončić je odgovorio:

 

- Mi smo rekli da ćemo sve reformske zakone i britansko-njemačku inicijativu potpuno podržavati u parlamentima, neovisno da li je SBB u vlasti ili je opozicija. I to smo uradili, deblokirali smo rad Federalne Vlade i petak ćemo glasati za rebalans budžeta. To je ono što je SBB obećao građanima, da mi podržavamo reforme i britansko-njemačku inicijativu. Da li ćemo ući u vlast, da li će se govoriti o preciznim pozicijama, o tom - potom. Meni je bitno i kao građaninu i kao patrioti da imamo vlast koja funkcionira nakon godinu dana.

 

Radončić je odgovorio i na pitanje koji su naredni koraci SBB-a nakon njegovih razgovora sa Izetbegovićem.

 

- Razgovarat ćemo i dalje, ja sam pristalica da je bolje da razgovaramo polako i da onda radimo efikasno, nego što se radilo prije godinu, da se brzo pregovara, a teško ili nikako radi. Razgovori između dvije stranke idu u dobrom smjeru, mislim da se u javnosti pravi jedan ambijent opšte podrške, nadam se da ćemo to znati iskoristiti u najboljem interesu BiH i građana, kazao je Radončić.

 

On je odgovorio i na pitanje FTV-a "šta vam je ponuđeno da uđete u vlast".

 

- Ja nisam trgovac, a SBB je ozbiljna politička stranka, i možemo da razgovaramo o političkikm principima kako da deblokiramo vlast. Kao što znate, SBB je rekao da ćemo podržati aktuelnu parlamentarnu većinu bez da ulazimo u vlast. Prema tome, vaše pitanje šta mi je ponuđeno, nažalost, nije tačno, kazao je Radončić - piše Dnevni Avaz.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

 

BLIN
KOMENTARI