Većina nadležnih MUP-ova dostavila podatke o kandidatima

Počela bitka za direktora SIPA-e: Ko su glavni kandidati?!

Front 05.10.15, 09:41h

Počela bitka za direktora SIPA-e: Ko su glavni kandidati?!
Intervjui sa sedmoricom kandidata koji su zadovoljili uslove konkursa za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) bit će obavljeni ove sedmice, potvrdio je za Oslobođenje zamjenik predsjednika Nezavisnog odbora Parlamentarne skupštine BiH Enes Obralija. On je naveo da je ovom tijelu većina nadležnih MUP-ova dostavila izvode iz kaznenih evidencija, "ali neki se još čekaju"

 

- Čim dobijemo zatražene podatke, odmah ćemo sazvati novu sjednicu Nezavisnog odbora i obaviti intervjue, kazao je Obralija.

 

Male šanse

 

Podsjećamo, utrku za direktora SIPA vode Zoran Glušac, Slobodan Nikić, Tomislav Mirosavić, Relja Kovač, Dragan Mumović, Davor Vidović i Perica Stanić. Iako se u medijima kao favorit SDS-a i njegovih partnera okupljenih oko Saveza za promjene za novog direktora SIPA navodilo ime Ranka Vukovića, on nije prošao dalju konkursnu proceduru, kao ni Elvis Zornić. Nakon "otpadanja" Vukovića, kako tvrde izvori bliski vrhu SDS-a, žestoka borba za prvog čovjeka jedne od najvažnijih sigurnosnih agencija u državi vodi se između Perice Stanića, Davora Vidovića i Relje Kovača, koje "guraju" različite struje unutar SDS-a, dok ostali kandidati imaju veoma male šanse. 

 

Isti izvor navodi da je ipak najizvjesnije da će Stanić ubrzo preuzeti funkciju direktora SIPA. Inače, on je savjetnik direktora policije Republike Srpske, a policijsku karijeru počeo je kao pomoćnik komandira u Prnjavoru. Relja Kovač je uposlenik u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela (DKPTBiH), i bio je jedan od svjedoka Tužilaštva BiH na suđenju smijenjenom direktoru SIPA Goranu Zupcu u novembru prošle godine. Davor Vidović je glavni inspektor i načelnik Sektora uniformirane policije MUP-a Posavskog kantona i živi u Brčkom. 

 

Nakon što obavi intervjue sa kandidatima, a kako nalaže daljnja procedura, Nezavisni odbor će Ministarstvu sigurnosti proslijediti listu prijedloga na kojoj će se naći najviše pet imena. Ministarstvo će potom predložiti Vijeću ministara BiH jednog kandidata sa liste na potvrđivanje imenovanja. Direktorski mandat traje četiri godine, a prvi čovjek SIPA je trebalo da bude imenovan do 6. oktobra. 

 

Bivši direktor Goran Zubac je razriješen dužnosti nakon što je Apelaciono vijeće Suda BiH odbilo njegovu žalbu i potvrdilo prvostepenu presudu kojom je osuđen uslovno na godinu zatvora, jer nije angažovao Specijalnu jedinicu SIPA tokom protesta u Sarajevu u februaru 2014, kada je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH. 

 

Kada je u pitanju imenovanje nove uprave Agencije za pružanje usluga u zračnoj plovidbi (BHANSA), a koju čine direktor i dva zamjenika Agencije, predsjedavajući Vijeća BHANSA Besim Mehmedić kazao je kako očekuje da Komisija za izbor u narednih 15 dana Vijeću Agencije dostavi prijedloge kandidata koji će biti upućeni na imenovanje Vijeću ministara BiH. Mehmedić nije želio dati podatak koliko se kandidata prijavilo na javni konkurs za imenovanje uprave BHANSA. Podsjećamo da je Vijeće ministara na julskoj sjednici donijelo rješenje o imenovanju Davorina Primorca za vršioca dužnosti direktora Agencije, a koji će obavljati ovu dužnost do okončanja postupka imenovanja direktora. Primorac je zet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića

 

Izmjena Pravilnika

 

Uskoro se očekuje i raspisivanje konkursa za direktora Fonda za povratak BiH, koji bi, prema raspodjeli pozicija unutar Saveza za promjene, trebao pripasti NDP-u. Trenutni v.d. direktora Fonda je Nebojša Švraka, funkcioner NDP-a i donedavni savjetnik zamjenika ministra civilnih poslova i svog stranačkog kolege Đorđa Milićevića. Kako nam je rečeno u Generalnom tajništvu Vijeća ministara, Agencija za državnu službu još nije raspisala konkurs. Nezvanično, čeka se izmjena Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Fonda.

 

(oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI