Sindikalci poručili da je to fašizam

Novi Zakon o javnim okupljanjima u TK-u: Demonstrantima ograničen pristup Vladi i Skupštini

Hronika 04.10.15, 20:30h

Novi Zakon o javnim okupljanjima u TK-u: Demonstrantima ograničen pristup Vladi i Skupštini
Skupština Tuzlanskog kantona, na prijedlog Vlade i nedavno imenovanog ministra unutrašnjih poslova Huseina Topčagića, izmijenila je Zakon o javnim okupljanjima, uglavnom zbog sve učestalijih protesta ispred zgrada ovih institucija

 

Novom izmjenom zakona objekti koji se posebno osiguravaju, odnosno zgrada Vlade i Skupštine TK-a, stavljeni su na listu mjesta zabranjenih za mirna okupljanja.

 

Međutim, protesti ispred ovih institucija nisu u potpunosti zabranjeni, ali je ostavljeno da policijski organi nakon najave protesta odluče na koju će udaljenost demonstrantima dozvoliti da se približe ovim zgradama. Iako to ne stoji u zakonu, špekulira se da bi prilaz mogao biti ograničen na 500 metara od ovih zgrada.


Zakon je donesen po skraćenom postupku, a kako je kazao ministar MUP-a Topčagić, izmjene zakona su planirane od prvog dana Vlade TK-a u ovom mandatu.

 

Nejasni kriteriji

 

„Ovo nije urađeno samo zbog sve učestalijih protesta, nego zato da bismo dodatno uredili ovu oblast. Policija je i dosad imala korektan odnos prema demonstrantima, a tako će i nastaviti", kazao je Topčagić.

 

Kako je rekao, udaljenost na koju će demonstranti biti postavljeni zavisit će od procjene policijskog organa, ali nije dodatno obrazložio od čega će procjena zavisiti, niti koja je minimalna udaljenost dozvoljena.

 

„Bilo je pokušaja da se MUP-u nametne tačno odstojanje demonstranata, ali mi smo jasno definisali da će to biti po procjeni, u odnosu na sigurnosnu procjenu policijskog organa koji osigurava objekat", dodao je Topčagić, ne želeći otkriti ko je tražio da se odredi tačna udaljenost demonstranata od ovih objekata.


Novim izmjenama predviđeno je i maksimalno trajanje protesta u toku jednog dana, te su svi protesti i mirna okupljanja ograničeni na period od 8 do 22 sata.

 

Rijetki radnici koji proteklih sedmica protestuju na ulicama Tuzle smatraju da je ovaj zakon donesen upravo da bi ih spriječio da protestima dođu do ostvarenja njihovih prava.

 

Trn u oku

 

„Ovaj zakon je usmjeren protiv svih radnika kojima su protesti jedina preostala opcija u borbi za njihova prava. Jasno je da smo mi trn u oku premijeru TK-a i da je on preko svog pijuna i pripremio ovaj zakon, kako bi se riješio radnika koji pod njegovim prozorom protestuju otkako je izabran", kazao nam je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti, koji okuplja radnike uništenih preduzeća u TK-u.

 

Kako kaže, on i radnici koje ovaj sindikat predstavlja neće poštovati ovaj fašistički zakon, koji na dosad neviđen način ograničava kretanje i prava svih, pogotovo radnika.

 

Nove izmjene zakona neće zaustaviti ni radnike TTU, koji su jedni od rijetkih koji se na ulicama Tuzle i dalje bore za svoja prava. Kako kažu, umjesto da rješavaju probleme radnika, oni radnike tjeraju od sebe.

 

"Nas ovo neće spriječiti da se borimo za svoja prava. Neka pošalju policiju i neka probaju. Mi smo se jednom već borili za svoje živote, borit ćemo se ponovo. Umjesto da nam daju da radimo, oni se bave sitnicama i pokušavaju nas otjerati ispred svojih zgrada, jer im narušavamo mir. Neće im uspjeti, jer mi u ponedjeljak ponovo idemo pred Vladu", kazao je Mehmed Terzić, predsjednik Sindikata TTU.

 

Iako se donesene izmjene ne kose sa zakonima Evropske unije, kako je to potcrtao ministar MUP-a, sasvim su opravdane sumnje radnika da se radi o pokušaju pritiska na radnike ne bi li ih se obeshrabrilo da organizuju proteste kada im se prohtije.

 


Zakon Republike Hrvatske

 

S obzirom na to da se ministar MUP-a TK-a pozvao na zakone Evropske unije, potrebno je reći i to da su samo javna okupljanja i protesti u Republici Hrvatskoj ispred zgrada Vlade, Sabora i Ustavnog suda vremenski ograničeni i smiju se održavati između 8 i 22 sata. Za vrijeme protesta demonstranti od zgrada ovih institucija moraju biti udaljeni najmanje 10, odnosno 20 metara.

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI