Prepoznajte ih na vrijeme

Debljate se, opada vam kosa? Ovo su alarmantni znakovi da su vaši hormoni podivljali

Lifestyle 04.10.15, 17:50h

Debljate se, opada vam kosa? Ovo su alarmantni znakovi da su vaši hormoni podivljali
Od adolescencije pa do menopauze, životi pripadnica ženskog spola ovise o hormonima. Oni utječu na raspoloženje, energiju, pa i ljepotu žena

 

Pripazite na znakove koje vam šalje organizam i nikako nemojte ignorirati hormonalne promjene. Čak i male hormonalne promjene mogu značajno utjecati na rad organizma. Ako patite od tri ili više simptoma u razdoblju od mjesec dana ili više, obavezno potražite pomoć vašeg ljekara

 

Ovo su znakovi da patite od hormonalne neravnoteže: 

 

Hroničan umor


Ujutro se jedva ustanete iz kreveta, a nakon posla se samo želite zavući pod dekicu mrtvi umorni? Konstantan umor može biti jasan znak promjene razine hormona u organizmu. Ako primijetite promjene po pitanju nivoa energije, obavezno potražite stručno mišljenje. Umor može uzrokovati štitnjača, inzulin, estrogen, progesteron i hormoni nadbubrežne žlijezde, piše prevention.com.

 

Debljanje


Nagle promjene težine mogu ukazivati na hormonalnu neravnotežu. Debljanje u trbuhu ili rukama može biti znak inzulinske rezistencije. Debljanje u području grudi često je povezano s poremećajem razine estrogena, a nakupljanje kilograma u bokovima i bedrima može biti vezano uz poremećaj rada štitnjače. 

 


Česte promjene raspoloženja


Anksioznost i depresija mogu biti pokazatelji da nam organizam nije u ravnoteži, da je pun toksina, pod stresom i da mu ne pružate ono što mu treba. Ako i vaši najbliži primjećuju stalne promjene raspoloženja, to zasigurno nije samo posljedica lošeg dana na poslu ili prometne gužve koja vas je razbjesnila! 

 

Opadanje kose


Kosa puno govori o zdravlju. Promjene u gustoći kose ili teksture, gubitak kose pokazatelji su poremećaja hormona. Gubitak kose na kruni glave može biti znak poremećaja rada štitnjače, a opadanje kose na sljepoočnicama često posljednica niske razine progesterona ili estrogena. 

 

Nesanica


Hormonalna neravnoteža direktno utiče na san, a nesanica pogoršava zdravlje cjelokupnog organizma.

 

(Tportal.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI