Loše navike

Osam pogrešnih načina na koje nosimo donje rublje

ŽENA iN 04.10.15, 11:33h

Osam pogrešnih načina na koje nosimo donje rublje
Koje rublje birate i vaše dnevne navike imaju velik utjecaj na vaše spolno zdravlje. Donosimo osam čestih pogrešaka koje vas mogu dovesti u nevolje

 


Greška br. 1: preusko donje rublje


Osim što često ne izgleda pristojno jer ocrtava genitalije, preusko donje rublje može izazvati osip i iritaciju kože, posebice ako ste u menopauzi jer je tada sluznica suha i tanka. Stoga ako preuzak donji veš trenjem potiče iritaciju kože, nije ga preporučljivo nositi.


Greška br. 2: steznici


Kako sam naziv govori - steznici zaista jako stežu, stoga mogu negdje pritisnuti živac ili pak smanjiti cirkulaciju. Steznici mogu čak prouzročiti utrnutost udova. S druge strane, steznici znaju biti komplicirani za skidanje, pa žene umjesto da idu na wc kad moraju, često trpe.


Greška br. 3: sintetika i svila


Kad se radi o materijalima, stručnjaci se slažu kako možete birati šta god vam se sviđa, ukoliko je tkanina između prepona obložena pamukom. Sintetika i svila 'ne dišu', stoga gaćice često budu vlažne i dugo se ne suše, što stvara pogodnu podlogu za gljivice i bakterije.


Greška br. 4: tange
 

Ako ste skloni bakterijskim infekcijama, tangice će samo pogoršati stvar. Zbog svog oblika vrlo lako prenose bakterije iz anusa prema vagini, a posebice opasnu escherichiu coli. Tangice su također puno iritantnije za nositi od ostalih oblika gaćica jer su u većem doticaju s stidnicom i vaginalnim područjem.


Greška br. 5: nošenje donjeg veša noću


Većina stručnjaka zalaže se za spavanje bez donjeg rublja. Iako se radi o osobnom odabiru, tako se najlakše područje koje je stalno pokriveno 'prozrači'. To se posebice savjetuje ženama u menopauzi koje tokom noći bore s naletima vrućine: niko ne želi spavati u mokrim hladnim gaćicama.


Greška br. 6: nenošenje gaćica


Ako je nošenje prozračnih gaćica dobro, je li onda hodanje bez ikakvog donjeg rublja još bolje? Ne, jer nenošenje gaćica uzrokuje čitav niz drugih problema. Naime, ako nosite hlače, šavovi koji se nalaze tačno na dijelu gdje su genitalije, smetat će vam i žuljati osjetljivu kožu. Ako pak nosite haljinu, nema gaćica koje će upijati vaginalni iscjedak, što u kombinaciji sa znojem također može iritirati kožu. U teoriji ima smisla, sve dok ne razmislite o svim detaljima.


Greška br. 7: znojne gaće


Žene i muškarci koji se puno znoje trebali bi mijenjati rublje redovito - dva puta dnevno, za razliku od ljudi koji nemaju tih problema pa gaćice mijenjaju jednom dnevno. Isto vrijedi i za one koji vježbaju - morali bi što prije presvući gaćice. Naime, toplo i vlažno mjesto savršeno je za razvijanje bakterija i gljivica. Za takve je osobe preporučljivo investirati u donje rublje koje upija vlagu i izbjegavati čak i pamučno rublje koje ostaje duže mokro ukoliko se smoči. Ukoliko nosite u mogućnosti promijeniti gaćice, stavite dnevni uložak koji ćete nakon vježbanja skinuti.


Greška br. 8: korištenje deterdženata koji nisu za osjetljivu kožu


Imate neobjašnjiv svrab i osip na neugodnim mjestima? Čak i ako mislite da nemate osjetljivu kožu, vaše genitalno područje može biti drugačije. Česta iritacija je oblik dermatitisa, a glavni uzrok je deterdžent za pranje rublja. Mnogi proizvodi sadrže veliku koncentraciju parfema. Žene bi trebale što više koristiti hipoalergijske proizvode.


Naravno, svi ovi savjeti ovise od osobe do osobe. Neke žene imaju kožu sklonu iritacijama i infekcijama, druge ne, kao i što ne znači da ćete ako slijedite ove savjete biti zdravi. Spolno zdravlje ipak ovisi o puno više faktora.
 

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI