Njemački ambasador u BiH zadovoljan

Hellbach: Reforme nemaju alternativu, čeka nas maraton, a ne sprint

Front 04.10.15, 10:04h

Hellbach: Reforme nemaju alternativu, čeka nas maraton, a ne sprint
Već vrlo dugo imamo ekonomsku krizu, kao i veliki broj nezaposlenih. Upravo to je razlog zašto, s naše tačke gledišta, reforme nemaju alternativu, kazao je u intervjuu za "Dnevni avaz" ambasador Njemačke u BiH Christian Hellbach



Naglaša da se promjene ne dešavaju preko noći. A, posebno ne ako se radi o temeljnim socioekonomskim pitanjima.



- Njemačko-britanska inicijativa nije stara ni godinu i od samog početka bilo je jasno da nas čeka maraton, a ne sprint - ističe njemački diplomata.



 Ali, dodaje, ima napretka.



- Imamo konkretnu, prilično detaljnu Reformsku agendu, vlade entiteta sarađuju na usklađivanju planova za implementaciju, a bilo je već i konkretnih mjera za implementaciju. Sjetite se Zakona o radu koji je u Federaciji donesen. To je bio važan korak. Naravno da sada moraju uslijediti mnogi daljnji, a mi se često suočavamo s otporom. Meni je, međutim, više osoba koje ovu zemlju poznaju duže i bolje nego ja reklo da se samo u ovih nekoliko mjeseci desilo više nego u proteklim godinama. Smatram to ohrabrujućim, promjene su i u BiH moguće. Ali, niko ne treba biti naivan i misliti da će sve preko noći biti bolje, i to besplatno - kazao je Hellbach.



Naravno, naglasio je, da je pravilo da se bitne reforme daju jednostavnije provesti uz pomoć stabilnih političkih većina.



- To, pak, moraju biti takve većine koje su orijentirane prema reformama. Bolje je imati manjinsku vladu koja je orijentirana ka reformama nego većinsku vladu koja ne koristi svoju većinu kako bi provela reforme. To znači da bi naša očekivanja upućena većinskoj vladi bila vrlo, vrlo visoka. Puke izjave o namjeri već dugo nam nisu više dovoljne. Mi hoćemo ono isto što i narod u BiH. Djela koja će zemlju stvarno pokrenuti - izjavio je njemački ambasador u BiH Christian Hellbach.

 

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI