Olakšanje i za djecu i za roditelje

FBiH nabavlja bolje vakcine od 5,5 miliona maraka?

Hronika 03.10.15, 17:15h

FBiH nabavlja bolje vakcine od 5,5 miliona maraka?
Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH dr. Davor Pehar najavio je mogućnost kupovine novih vakcina i to protiv rubeole, dječje paralize, morbile, itd

 

 - Riječ je o skupljim, ali vakcinama pogodnijim i za roditelje - kazao Pehar uoči sastanka s federalnom ministricom za financije Jelkom Miličević i federalnim ministrom zdravstva Vjekoslavom Mandićem koji je održan u Mostaru, a na kojem se razgovaralo o problemu imunizacije.

 

 Po njegovim riječima, to bi bile potentnije vakcine u smislu da je u njima pet komponenti (tj. dva u jednom) te bi djeca morala manje dolazit u cjepilišta.

 

 Pehar je kazao je kako bi za nove vakcine trebalo izdvojiti oko 5, 5 miliona maraka, te kako je zbog toga neophodna saradnja zdravstvenog sektora i sektora financija.

 

Federalna ministrica financija Jelka Miličević istaknula je kako je njezino ministarstvo osjetljivo na zdravstvo te će se nastojati, kako je kazala "i na štetu drugih djelatnosti, taj sektor zadovoljiti."

 

 - Još smo u fazi pregovora, odnosno analiziramo i druge mogućnosti, odnosno da za istu kvalitetu vakcina platimo manje - istaknula je ministrica Miličević.

 

Govoreći o problemima migranata koji bi mogli ući i u BiH, federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić je kazao kako po mišljenju Svjetske zdravstvene organizaciji oni nisu prijetnja za lokalno stanovništvo te da nisu zdravstveni problem.

 

 - Mi migrantima možemo pomoći samo u smislu dotacije higijenskih potrepština i prve pomoći - pojasnio je ministar Mandić.

(FENA/dg)

BLIN
KOMENTARI