Izložio i svoj konceptualni rad 'Prodavnica praznina'

Otvorena izložba 'Bojenje dolina u prodavnici praznina' Jusufa Hadžifejzovića u Kotoru

DEPO Art 24.09.15, 09:20h

Otvorena izložba 'Bojenje dolina u prodavnici praznina' Jusufa Hadžifejzovića u Kotoru
U Kotoru je u nedelju 20. septembra otvorena izložba "Bojenje dolina u prodavnici praznina" Jusufa Hadzifejzovića

 


Pored više od pedeset radova nastalih tokom boravka ovog umjetnika u okviru rezidencijalnog programa Dukley European Art Community, slika rađenih akrilikom na kartonskoj ambalaži, umjetnik je izložio i svoj konceptualni rad "Prodavnica praznina".

 

Sa polica svoje prodavnice umjetnik je prodavao publici praznine, praznu ambalažu konzumerističkih proizvoda uz potpisane sertifikate.
 

Izložbu u galeriji "Dukley European Art Community" otvorio je istoričar umjetnosti Petar Ćuković koji je o novim radovima rekao:

 

"Oba segmenta kotorske izložbe na sjajan način raskrivaju i temeljnu Hadžifejzovićevu kreativnu strategiju, u različitim varijacijama dosljedno razvijanu tokom cijele njegove umjetničke karijere. U seriji radova nastalih na natron kartonu pokupljenom sa otpada, pokraj velikih marketa, na kojem su najčešće sačuvani otisci nekada upakovanih prehrambenih proizvoda, umjetnik "samo" boji ove tragove, vršeći ne samo "veselu" resemantizaciju i revitalizaciju "odbačenog života",  nego, u isto vrijeme, duhovito, igrivo otvarajući "dijalog" sa nekim etabliranim istorijsko-umjetničkim jezičkim praksama, sa onim slikarstvom, na primjer, koje je zasnovano na principima strogog strukturalnog mišljenja, iza kojeg stoji hladni analitički um, strogoća i neumoljivost matematike, unoseći u ovu "sistemsku hladnoću", u elitističku zatvorenost i autoreferencijalnost formalnih operacija, vitalizam "niskih" formi, oličenih u upotrebi odbačenih, neumjetničkih materijala, kojima se potom "pridodaje" elitistički lik "visoke" umjetnosti. No, ovaj lik, najčešće je zapravo zadan u samom ovom materijalu, već u njemu postoje "doline", koje se tek popunjavaju bojom, umjetnikova "elitna" samoosmišljavajuća praksa je ovdje suspendovana, samo je "potvrđeno", "ovjereno" ono što je već samo po sebi dano! Tamo, pak, gdje ovi otisci ne postoje na neki način simulirana je situacija 'kao da postoje'".

 

Jusuf Hadžifejzović rođen je u Prijepolju, a živi i radi u Sarajevu i Antverpenu. Studirao je na beogradskom Fakultetu likovnih umjetnosti, u Dizeldorfu je završio postdiplomske studije na Državnoj akademiji umjetnosti u klasi Klausa Rinkea. Jedan je od osnivača projekta Jugoslovenska dokumenta i sarajevskog Bijenala moderne umjetnosti 80-tih godina, što ga je pozicioniralo kao jednog od najprovokativnijih umjetnika srednje generacije. Učestvovao je na značajnim međunarodnim izložbama savremene umjetnosti od Berlina do Koreje.

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

BLIN
KOMENTARI