Foto/ Praznik umjetnosti i kulture

Završeno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale: Odlične predstave i koncepti, kreativni zanos i vrijedne nagrade...

Kultura 18.09.15, 22:09h

Završeno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale: Odlične predstave i koncepti, kreativni zanos i vrijedne nagrade...
Završeno je VIII Bugojansko lutkarsko bijenale
 
 
Posljednji, peti dan VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala , obilježile su slijedeće aktivnosti:
 
 
Prezentacija Radionice „Izrada lutaka“ predavača doc.dr.art. Rie Trdin, scensko čitanje „Snježne kraljice“ Emine Omerović sa Akademije scenskih umjetnosti Sarajevo i nastup Studija za suvremeni ples  Zagreb „Na putu prema gore“, u izvedbi Branka Bankovića.
 
 
Nakon dodjele nagrada u Maloj sali Kulturno sportskog centra Bugojno, večeras je zvanično zatvoreno VIII Bugojansko lutkarsko bijenale, koje je trajalo od 14.09. do 18.09.2015.godine.
 
Dječiji žiri, u sastavu je odlučio da je najbolja predstava VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala Ružno pače, Gradskog pozorišta Podgorica.
 
 
Žiri  VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala u sastavu: Dubravka Zrnić Kulenović, Ria Trdin i Dragoslav Todorović, predsjednik, pogledao je sve predstave zvaničnog i pratećeg programa, te konstatovao da su sve predstave na zavidnom umjetničkom nivou i da se odlikuju sjajnom kolektivnom igrom.
 
 
Također, treba naglasiti da je ulazak mladih školovanih glumaca uveliko doprinio kvalitetu datih lutkarskih predstava. Iz tog razloga, Žiri smatra da i predstave iz ovogodišnjeg pratećeg programa tretira ravnopravno sa predstavama iz takmičarskog programa.
 
Žiri je jednoglasno donio slijedeće odluke:
 
Pohvale su dobili:
 
1.    Aleksandar Blanić, Saša Terzić, Aleksandra Spasojević i Zorana Šuman za interpretaciju i animaciju Zmije KAA u predstavi „Knjiga o džungli“, Dječjeg pozorišta Republike Srpske, Banja Luka,
 
2.    Nermina Denjo i Dijana Ondelj Maksumić za animaciju Kralja plesa u predstavi „Ledeno srce“, Pozorišta lutaka Mostar, i 
 
3.    Branko Banković za istraživanje lutkarskih mogućnosti kroz pokret i ples u predstavi „na putu prema gore“, Studija za suvremeni ples, Zagreb.
 
 
Nagrade su dobili:
 
1.    Nagrada za kolektivno ostvarenje u istraživanju baštine svim sredstvima lutkarskog teatra dodjeljuje se predstavi „Duga“, po motivima pripovijetke Dinka Šimunovića, u režiji Tamare Kučinović, i izvedbi studenata master studija Umjetničke akademije Osijek, Hrvatska,
 
 
2.    Nagrada za najbolja scenografska rješenja dodjeljuje se Mirjani Matijević Medvešek i Reneu Medvešeku u predstavi „Veli Jože“, po motivima Vladimira Nazora, u režiji Renea Medvešeka, a u izvođenju Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Hrvatska,
 
 
3.    Nagrada za kolektivnu igru i animaciju dodjeljuje se ansamblu predstave „Labudovo jezero“ Petra Iliča Čajkovskog, u režiji Todora Valova i izvedbi Pozorišta za decu Kragujevac, iz Srbije,
 
4.    Nagrada za najbolju muziku, dodjeljuje se Damiru Martinoviću Mrle i Ivanki Mazurkijević u predstavi „Knjiga o džungli“ Radijara Kiplinga, u režiji Roberta Valtla, a u izvedbi Dječjeg pozorišta Republike Srpske Banja Luka.
 
 
 
Najbolja predstava VIII Bugojanskog lutkarskog bijenala je predstava „PEKARNA MIŠMAŠ“, Svetlane Makarovič, u režiji Roberta Valtla i izvođenju Mini Tetatra iz Ljubljane, Slovenija.
 
 
Stručni žiri je ocijenio da se ova predstava odlikuje složenim umjetničkim konceptom koji je otvorio velike mogućnosti za izuzetno kvalitetnu glumačko-lutkarsko igru.
 
 
 
Nakon dodjele nagrada, VIII Bugojansko lutkarsko bijenale je svečano zatvorio načelnik Hasan Ajkunić, koji je rekao da mu je bila izuzetna čast i zadovoljstvo ponovo biti dijelom Bijenala, te da će se ova saradnja zasigurno nastaviti i ubuduće.
 
 
VIII Bugojansko lutkarsko bijenale je realizovano u organizaciji Kulturno sportskog centra, te uz finansijsku podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta, Ministarstvo civilnih poslova BiH, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK/KSB i Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti.
 
 
Zlatni sponzor ovogodišnjeg Bijenala je bio Motel Genex-M, a srebrni TD IMB KOMERC Bugojno.
 
 
Svim sponzorima su uručene zahvalnice.
 
 
(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)
BLIN
KOMENTARI