FOTO/ SKINUTE DASKE NAKON TRI GODINE

Otvoren Zemaljski muzej BiH, a onda skandal: Direktor Busuladžić isprozivao bivšu Vladu FBiH i VM pa dao ostavku!

Kultura 15.09.15, 14:36h

Vrata Zemaljskog muzeja BiH koji je zatvoren skoro pune tri godine danas su svečano otvorena i to skidanjem daski sa ulaznih vrata, što su učinila djeca sarajevskih osnovnih škola

 

Prije same ceremonije otvaranja Muzeja, u zgradi Parlamentarne skupštine BiH potpisan je Memorandum o razumijevanju s ciljem podrške institucijama od državnog značaja za period 2016-2018.

 

img-1718
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović među prvima podržao borbu za vraćanje Zemaljskog muzeja BiH u život

Svečanosti otvaranja Muzeja prisustvovala je i američka ambasadorica Maureen Cormack, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, koji je i predvoditi ulazak u otvoreni Muzej, kao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samer Rešidat.

 

Cormack i Zvizdić prvi su nakon otvaranja Muzeja ušli u prostorije važne kulturne institucije. 

 

Ovo je važan dan za sve građane Bosne i Hercegovine, važan dan za instituciju od neprocjenjive vrijednosti, vaš Zemaljski muzej, rekla je ambasadorica Cormack danas na svečanosti povodom ponovnog otvaranja ovog muzeja i najavila donaciju u vrijednosti 1,1 milion KM Zemaljskom muzeju, putem Ambasadorskog fonda za očuvanje kulturnog nasljeđa.

Također, svečanom činu prisustvovale su brojne zvanice iz javnog, političkog i kulturnog života BiH, kao i građani, u želji da zajedno obilježe početak jedne ljepše budućnosti Zemaljskog muzeja BiH.

 

Adnan Busuladžić: Radio sam za 1 KM, a sada dajem ostavku!

Povodom ponovnog otvaranja Zemaljskog muzeja BiH danas je govorio i direktor ove institucije Adnan Busuladžić, koji je svojim dugotrajnim obraćanjem izazvao svojevrstan skandal.

 

On je u prilično gnjevnom, gotovo jednosatnom govoru uputio oštre riječi zamjerke na račun bivše Vlade Federacije BiH i  Vijeća Ministara BiH zbog nebrige i indolentnog odnosa prema problemima koji su ovaj muzej prije tri godine doveli do zatvaranja.

 

Potom je, između ostalog, pred medijima i javnošću demonstrirao potvrdu da je tokom posljednje tri godine, dok je Muzej stajao zatvoren, radio bez plate, tačnije samo za 1 KM! 

 

Nakon svega, Busuladžić je podnio ostavku, zaključivši:

 

- Današnjim činom, ponovnim otvaranjem Zemaljskog muzeja BiH nakon tri godine, ja sam svoj cilj ostvario... Svoj mandat stavljam na raspolaganje minstru civilnih poslova BiH Adilu Osmanoviću!        

 

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg/Foto: Amer Beganović)

BLIN
KOMENTARI