Izgubili od Poljske

Bh. košarkaši poraženi u prvom kolu Eurobasketa

Sport 05.09.15, 17:08h

Bh. košarkaši poraženi u prvom kolu Eurobasketa
Meč drugog kola će igrati u nedjelju, 6. septembra u 21 sat protiv domaćina Francuske

 

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine porazom je počela nastup na Evropskom prvenstvu koje se ove godine održava u Hrvatskoj, Francuskoj, Latviji i Njemačkoj.

 

BiH je u prvom kolu A-grupe u francuskom Marseilleu poražena od selekcije Poljske rezultatom 68:64.

 

Izabranici Duška Ivanovića nosili su se s Poljacima samo u prvom periodu igre koji su dobili 18:16. Međutim, u drugom periodu zaigrala nešto niža postavlja Poljske koja je u potpunosti nadigrala petorku BiH.

 

Bh. košarkaši su nizali greške, a Poljaci su to znali iskoristiti te su drugu četvrtinu dobili s 24:12 i na prednost otišli s deset poena razlike 40:30.

 

Treća četvrtina počela je loše za BiH, koja je u dva navrata zaostajala 15 poena razlike. Ipak, bh. košarkaši su zaigrali bolje odbranu i ukrali nekoliko lopti, te napravili seriju koševa kojom su dospjeli na četiri poena zaostatka minut i pol do kraja četvrtine. Četvrtina je završena rezultatom 58:53 u korist Poljske.

 

Posljednji period igre donio je igru koš za koš. Poljaci su dugo održavali pet poena prednosti, a bh. košarkaši u tim trenucima nijsu pogodili veliki broj otvorenih šuteva, iako su dobro igrali odbranu i ukrali dosta lopti.

 

U zadnjih deset minuta postugnut je veoma mali broj koševa, obje ekipe su nizale greške, a na semaforu je rezultat 62:57 stajao oko pet minuta.

 

Minut i pol do kraja BiH je koševima Stipanovića smanjila na četiri poena zaostatka, ali vanjska linija selekcije BiH potpuno je zakazala i u narednim napadima nastavlja s nizom promašaja.

 

Dvadeset skundi do kraja BiH je imala minus tri i napad za izjednačenje i eventualne produžetke, ali Šutalo pogađa samo tablu, Milošević pravi faul, a Poljaci sa linije za slobodna bacanja postižu poene.

 

BiH do kraja meča nije uspjela doći do preokreta i upisala je prvi poraz na prvenstvu.

 

U reprezentaciji BiH najefikasniji je bio Andrija Stipanović s 20 poena i dva skoka, dok su po osam poena dodali Marko Šutalo, Alex Renfroe i Milan Milošević. U timu Poljske istaknuo se Adam Waczynski s 15 poena i tri skoka.

 

Meč drugog kola će igrati u nedjelju, 6. septembra u 21 sat protiv domaćina Francuske.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI