Ljevica žestoka kao desnica

Kako je mudrac Lagumdžija mimikom podržao Nermina Nikšića kao svog favorita za predsjednika SDP-a

Front 05.09.15, 10:49h

Kako je mudrac Lagumdžija mimikom podržao Nermina Nikšića kao svog favorita za predsjednika SDP-a
Budućeg stranačkog lidera će birati oko 26 hiljada SDP-ovaca, koji su tokom reevidencije potpisima i uplatama članarine dokazali svoje članstvo

 

Izvor: Slobodna Bosna; Piše: Emir Hodžić

 

Do izbora novog lidera SDP-a ostalo je još dvadesetak dana, ali je već sada poznato da su glavni favoriti sadašnji predsjednik Nermin Nikšić, tuzlanski gradonačelnik Jasmin Imamović i „povratnik“ Miro Lazović; suradnik Slobodne Bosne otkriva što se događalo na posljednjoj burnoj sjednici Glavnog odbora stranke, zašto su se posvađali Jasmin Imamović i Zlatko Lagumdžija, i kako je bivši dugogodišnji predsjednik SDP-a sugerirao partijskim kolegama da podrže Nikšića.

 

LJEVICA ŽESTOKA K'O DESNICA

 

Članovi Glavnog odbora SDP-a ponovo su prošle subote potvrdili listu kandidata za novog šefa stranke. Budućeg stranačkog lidera će birati oko 26 hiljada SDP-ovaca, koji su tokom reevidencije potpisima i uplatama članarine dokazali svoje članstvo. Podsjećamo, pet kandidata je potvrdila Centralna izborna komisija SDP-a. Nakon provjere svih pristiglih potpisa za potencijalne kandidate , konstatirano je da su pristigla 15.384 validna potpisa podrške. Nermin Nikšić je dobio 6.713 potpisa, Jasmin Imamović 2.840, Miro Lazović 2.424, Svetozar Pudarić 1.777, Emir Đikić 1.460, te Igor Vreta 170 potpisa. Centralna izborna komisija SDP-a je potvrdila da su uvjete za kandidaturu ispunili svi osim Igora Vrete, te predložila Glavnom odboru stranke da verificira pet članova i službeno im potvrdi kandidaturu.

 

NIKŠIĆ SE NADA POBJEDI VEĆ U PRVOM KRUGU

 

Izbori za prvog čovjeka SDP-a bit će održani 20. septembra. to će biti prvi put u BiH da svi članovi jedne političke stranke, po principu jedan član – jedan glas, tajnim izjašnjavanjem, izaberu predsjednika. Teško je u ovom trenutku predvidjeti koji će kandidati biti izabran za novog lidera SDP-a.

 

Većina analiza ili komentara unutar stranke ukazuje da će, najvjerovatnije, novi predsjednik SDP-a biti izabran u drugom krugu jer, navodno, niti jedan kandidat u prvom krugu neće dobiti potrebnih 50,1 posto od ukupnog broja glasova. Blaga prednost se daje Nerminu Nikšiću, ponajviše zbog činjenice da je on aktuelni predsjednik koji koristi tu poziciju, odnosno infrastrukturu i, navodno, preko svojih odanih suradnika po stranačkoj bazi vrši stanovite pritiske na članstvo, Nikšić ne krije da mu je prioritetni cilj da pobijedi svoje protukandidate već u prvom krugu.

 

Njemu apsolutno odgovara lista od više kandidata i rasipanje glasova. S druge strane, ostali kandidati se nadaju drugom krugu, prije svih Jasmin Imamović, sadašnji gradonačelnik Tuzle, te Miro Lazović, kojeg podržava dio sarajevske baze. Poznavatelji prilika u SDP-u veću šansu za ulazak u drugi krug daju Imamoviću, iako treba imati na umu da je sarajevska baza stranke znatno homogenija u podršci Lazoviću nego što je tuzlanska baza, koja je trostruko podijeljena oko potpore novom predsjedniku.

 

Naime, u Tuzli je dio članstva pod uticajem Selima Bešlagića, jednog od osnivača stranke, koji je na nedavnom Kongresu SDP-a, tijesno, za devet glasova, izgubio od Nermina Nikšića u utrci za predsjednika. Još u toj famoznoj izbornoj noći, Bešlagić je krivicu za svoj poraz usmjerio upravo prema Jasminu Imamoviću, pa se pretpostavlja da će mu sad uskratiti potporu. No, valja kazati da značajan broj članova iz Tuzle ipak podržava Jasmina Imamovića, dok je manji broj, zahvaljujući Enveru Bijediću, naklonjen Nerminu Nikšiću.


Razumljivo je, također, što Nikšić želi pobjedu već u prvom krugu. Ako Jasmin Imamović ili Miro Lazović uđu u drugi krug, gotovo je posve sigurno da će onda doći do usmjeravanja „poraženih“ glasača, što bi smanjilo Nikšićeve šanse. Zanimljivo je i da je bivši šef SDP-a Zlatko Lagumdžija umiješao svoje prste i na zadnjoj sjednici Glavnog odbora otvoren, istina mimikom, podržao Nermina Nikšića kao svog favorita.

 

OKRŠAJ LAGUMDŽIJE I IMAMOVIĆA


Kako je za Slobodnu Bosnu otkrio jedan od sudionika sjednice, Lagumdžija se na početku „batinaškog“ obraćanja obrušio na dojučerašnje kolege koji su mu, navodno,“zabili nož u leđa“ – Damira Hadžića, Sašu Magazinovića, Amera Žuljevića, Damira Mašića... Budući da je mudrac Lagumdžija morao znati da se sjednica snima, nije želio glasom agitirati na Nikšića. Svejedno je uspio naljutiti Jasmina Imamovića, ali i da cijeli saziv Glavnog odbora dovede u nelagodnu situaciju, jer su njegove gestikulacije svi razumjeli. Jasmin Imamović je odmah zatražio riječ i otkrio kako je bivši stranački šef, svojevremeno, od njega tražio da prekrši zakonsku proceduru i, unatoč lošijoj ponudi, građevinsko preduzeće u centru Tuzle dodijeli sarajevskoj kompaniji Robor, za gradnju poslovnog centra. Zlatko Lagumdžija je Imamovićeve optužbe sa gnušanjem odbacio, uzvrativši mu istom mjerom – tuzlanskom je gradonačelniku spočitao dvoličnost, ali i brojne financijske malverzacije. To je izazvalo pravu svađu, pa je Imamović optužio Lagumdžiju za kriminal i propast SDP-a.


Prema nekim procjenama, trenutni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić sve više gubi podršku na terenu zbog otvorenih pritisaka na lokalna rukovodstva i članstvo. Naročito je to izraženo u Krajini u kojoj je ovaj kandidat nepopularan, kao predstavnik propale politike, koja je ponajmanje brinula o Krajišnicima dok je Nikšić bio na funkciji federalnog premijera. Nerminu Nikšiću se spočitava i da u izbornoj utrci koristi kompletnu infrastrukturu SDP-a, od automobila i goriva, do malo novca što je preostalo u praznoj stranačkoj kasi. Upozorava se i da uposlenici SDP-a plate nisu primili mjesecima i da im stranački šef sada obećava isplatu zaostalih dohodaka.

 

Nermin Nikšić odbacuje „podmetanja“ i odgovara da je pozicija stranačkog predsjednika u ovom izbornom procesu za njega prednost, ali i opterećenje. Objašnjavao je i da, za razliku od drugih kandidata, on ima obavezu da svakodnevno radi unutar stranke, na stabilizaciji i jačanju SDP-a. „Bez obzira na izborni ciklus u koji ulazimo, moram nastaviti obavljati partijske zadatke i obaveze jer je to moja dužnost, šta god o tome neko mislio ili govorio“, poručio je Nikšić.

 

TAJNI POSLOVI TAJNIKA ČENGIĆA


Mnogo je nezadovoljnika i ponašanjem generalnog tajnika stranke Irfana Čengića. Spočitava se Čengiću da je jedan od aparatčika koji, kad se budu svodili računu nakon izbornog Kongresa, mora ponuditi valjano objašnjenje zbog čega je i prema čijim uputama nazivao čelnike i članove općinskih i kantonalnih organizacija, obasipajući ih sijasetom lažnih obećanja, pritiskajući ih da podrže Nikšićevu kandidaturu.

 

Navodno su članovi ogorčeni Čengićevim bahatim odnosom tokom prikupljanja potpisa za novog predsjednika. Navodi se i konkretan primjer da je na adrese 93 stranačke organizacije upućen tačan razrez, koliko svaka od njih mora da prikupi potpisa za „našeg Neku“. Zanimljivo je i da je Nermin Nikšić, na sastancima sa nekim od svjih protukandidata, obećavao jednake početne pozicije za sve, kampanju koja će se temeljiti na argumentima i biti lišena svega o čemu se sada govori. Optužuju ga da je samo kupovao vrijeme, jer dok je Nikšić jedno govorio na terenu se događalo nešto sasvim drugo. Nikšiću zamjeraju i da se ne može otarasiti balasta kompromitiranih stranačkih kolega, navodeći kao primjer Envera Bijedića.


Bijedić je ,navodno, kao predsjednik Kantonalnog odbora u Tuzli silno lobirao za Nikšića, ali je njegovo ponašanje polučilo kontraefekat. Pretpostavlja se da će Bijedićev angažman u kampanji predsjedniku SDP-a donijeti više štete nego koristi. Pojedini sudionici posljednje sjednice Glavnog odbora SDP-a tvrde, također, kako se i sam Nermin Nikšić osjećao dosta nelagodno, nakon što je Zlatko Lagumdžija sa govornice rukom pokazao na njega i da mu otvorena podrška bivšeg šefa baš i nije godila.

 

(slobodna-bosna.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

BLIN
KOMENTARI