Od srijede - deblokada

Rješenje na pomolu? Bh. mlijeko ide u Evropsku uniju od 9. septembra!

Biznis Klub 05.09.15, 09:45h

Rješenje na pomolu? Bh. mlijeko ide u Evropsku uniju od 9. septembra!
Iz Hrvatske je u BiH 2014. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda ukupno oko 15 miliona kilograma, a iz BiH nije izašao nijedan kilogram, odnosno nijedna litra

 

Izvoz mlijeka iz naše zemlje u EU trebao bi biti deblokiran 9. septembra, pa ne bi trebalo doći do protumjera od bh. strane kao što je ograničavanje uvoza mlijeka iz Hrvatske u BiH.

 

Ovo su jučer poručili ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministri poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH i RS-a Šemsudin Dedić i Stevo Mirjanić koji su uvjereni kako će naši proizvođači biti stavljeni na listu moći izvoziti u zemlje Unije.

 

sastanak-mlijeko


- Nema nikakvog razloga da se udovolji žalbi Hrvatske o stopiranju izvoza mlijeka iz BiH, jer je mlijeko koje se proizvodi u BiH iste ili bolje kvalitete od mlijeka koje dolazi iz Hrvatske, poručio je Šarović.

 

Brojne aktivnosti

 

Prema njegovim riječima, iz Hrvatske je u BiH 2014. godine uvezeno mlijeka i mliječnih proizvoda ukupno oko 15 miliona kilograma, a iz BiH nije izašao nijedan kilogram, odnosno nijedna litra. Ponovno je podcrtao kako naše mlijeko zadovoljava sve standarde koji se traže u Uniji. Uz to, istaknuo je kako BiH, slično kao i Hrvatska, ima pravo štititi svoje proizvođače te će to pravo i još neke mjere naša zemlja sigurno i iskoristiti. Šarović navodi kako BiH u slučaju da ne bude dogovora oko izvoza bh. mlijeka u EU, ima spreman odgovor, ali o detaljima nije želio govoriti.


- Mi znamo koje će to biti mjere, ali nećemo to sada saopćiti. Apsolutno smo uvjereni u pozitivan ishod, rekao je Šarović.

 

Resorni federalni ministar Dedić je pozvao građane BiH da kupuju mlijeko domaćih proizvođača, bez obzira u kojem dijelu BiH je proizvedeno. Smatra kako je to interes svakog građanina ove zemlje. Njegov kolega iz RS-a Mirjanić također je potvrdio kako će se intenzivirati aktivnosti u pravcu skidanja zabrane izvoza mlijeka te da su brojne aktivnosti već poduzete.


- Posebno smo se suglasili i na tome insistirali da dalje poduzimamo unutarnje mjere koje se odnose na stvaranje uvjeta za još veći broj farmi i mljekara koje bi mogle biti kandidirane za izvoz mlijeka, da posebno obratimo pažnju na sve što je važno za one koji sudjeluju u lancu izvoza, rekao je Mirjanić

 

Neophodni zakoni

 

Prema njegovim riječima, dogovorene su i aktivnosti u vezi s obilježavanjem životinja, ne samo goveda, već i drugih, jer je obilježavanje jedan od značajnih uvjeta ostvarivanja agrarne politike. Mirjanić je upozorio kako je neophodno finalizirati tri zakona kako bi se ostvarivao akcijski plan. Radi se o zakonu o veterinarstvu, zakonu o hrani i zakonu o poljoprivredi. Već sljedeće sedmice stručni suradnici navedenih institucija trebali bi predložiti finalni tekst ovih akata koji će biti upućeni u proceduru u entitetska ministarstva i vlade, a onda i u organe koji donose te zakone.


Na jučerašnjem sastanku bilo je riječi i o uvođenju plavog dizela u BiH, što bi moglo biti realizirano do kraja godine. O ovome će zajednička inicijativa biti upućena narednih dana Vijeću ministara BiH, Upravnom odboru Uprave za neizravno oporezivanje i Parlamentarnoj skupštini BiH.

 

(Dnevni-list.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

 

 

BLIN
KOMENTARI