Ispovijest fotografkinje

Morala sam slikati Aylanovo tijelo. Jedino tako je svijet mogao čuti njegov tihi vrisak

Hronika 04.09.15, 21:12h

Morala sam slikati Aylanovo tijelo. Jedino tako je svijet mogao čuti njegov tihi vrisak
Talasi su zapljuskivali njegovo malo, nedužno lice. Bio je u tankoj majici i šortsu, bez pojasa za spasavanje...Skamenila sam se. Maleni život je zauvijek izgubljen - izjavila je Nilufer Demir u svojoj izjavi za tursko izdanje CNN

 

Nilufer Demir (29) je Turkinja koja se našla na obali Bodruma kada je more izbacilo tijelo nesrećnog dječaka iz Sirije, Ajlana Kurdija (3). Demir je zailježila možda i jednu od najpotresnijih fotografija ikada snimljenih, koja je ujedinila svjetsku javnost u patnji za tragičnom sudbinom izbjeglica sa Bliskog istoka.

 

aylan-kurdi

 

- Talasi su zapljuskivali njegovo malo, nedužno lice. Bio je u tankoj majici i šortsu, bez pojasa za spašavanje...Skamenila sam se. Maleni život je zauvijek izgubljen - izjavila je Nilufer Demir u svojoj izjavi za tursko izdanje CNN.

 

Turkinja je zatim smogla snage, uzela fotoaparat i počela da fotografiše.


- Morala sam. Morala sam da fotografišem tu tužnu scenu kako bi cijeli svijet vidio patnju tih ljudi. Jedino sam na taj način mogla da predstavim tihi vrisak malog Ajlana. Taj vrisak sada odjekuje svijetom - rekla je Demir.  


Ona je navela da su tijelo Ajlanove majke Rehan spasioci pronašli 200 kilometara dalje od mjesta gdje je more izbacilo dječakovo tijelo.
 

Pored Ajlana i njegove majke, poginuo je i dječakov rođeni brat Galip (5).  Otac Abdulah ostao je sam.

 

- Ne želim više ništa od ovog svijeta. Želim da sahranim svoju djecu i sjedim pored njih dok ne umrem - rekao je Abudal Kurdi u jučerašnjoj izjavi.

 

otac-ajlana-2

   

Tima Kurdi, rođena sestra Abdulaha Kurdija, koja živi u Vankuveru, izjavila je da je pokušavala da ih dovede kod sebe u Kanadu, ali da joj tamošnje vlasti to nisu dozvolile.

 

 

 

tima-kurdi

 

- Dala sam im novac plate krijumčarima prevoz do Evrope. Istrčali su iz kuće bez ičega, prepušteni sami sebi i u nemilosti terorista. Rehan, moja snaja, bila je prestravljena i nije željela da se ukrca na čamac. Rekla mi je da je 'premlada da umre'. Srce mi se cijepa zbog mojih bratanaca...nisu osjetili život...ne mogu da se pomirim sa tim - rekla je uplakana Tima kanadskim novinarima.

 

Ona je dodala da ne može da oprosti sebi što nije uspjela da ih dovede u Vankuver.

 

-  Trebalo je da protestujem, štrajkujem glađu...šta god... Bojim se za svog brata. On je sada prazan čovek, ali ne bih podnijela da izgubim i njega. Molila sam ga da se ne vraća u Kobane, ali nije me poslušao. Rekao je da ne želi ništa od ovog svijeta, i da nema za koga da živi - izjavila je Tima Kurdi, brišući suze sa lica.

 

Ajlan, Galip i Rehan Kurdi sahranjeni su danas u Kobaneu. Hiljade ljudi krenulo je iz Turske kako bi odali počast nastradalim izbeglicama, ali ih je policija zadržala nekoliko kilometara prije tog grada na tursko-sirijskoj granici.

 

Samo ove godine, više od 2.500 hiljade izbeglica iz Sirije i Iraka utopilo se u vodama Mediterana, pokušavajući da se domognu evropskog tla. Među njima je i veliki broj djece... poput Ajlana i Galipa.

 

(Blic.rs, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI