Predsjednik SDA u Banjaluci

Izetbegović: 'Na kraju neće imati ko učiti ni srpski, ni bošnjački ni hrvatski

Front 04.09.15, 19:09h

Izetbegović: 'Na kraju neće imati ko učiti ni srpski, ni bošnjački ni hrvatski
Nije želio da nagađa da li će referenduma u RS-u o pravosuđu BiH uopće i biti, navodeći da i ako ga bude bit će protiv ustava i da ne treba ići u smjeru koji je protiv ustava i zakona

 

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je danas da će on ili neki drugi zvaničnik te stranke podnijeti apelaciju Ustavnom sudu BiH protiv odluke o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH.

 

-Neko iz SDA će to uraditi, ili ja ili drugi ovlašteni predstavnici, a to mogu biti i parlamentraci. Sigurno ćemo se do kraja boriti da se poštuje ustav i zakon - naglasio je Izetbegović u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

 

Nije želio da nagađa da li će referenduma u RS-u o pravosuđu BiH uopće i biti, navodeći da i ako ga bude bit će protiv ustava i da ne treba ići u smjeru koji je protiv ustava i zakona.

 

-U zemlji koja ima 3,5 miliona stanovnika zaista možemo napravitu bolje odnose - kazao je Izetbegović, ističući da "jalovi konflikti ne vode nigdje".

 

U tom smislu ukazao je na problem izučavanja nacionalne grupe predmeta za bošnjačku djecu u RS-u.

 

-U BiH se ukidaju čitava školska odjeljenja, škole. Na kraju neće imati ko učiti ni srpski, ni bošnjački ni hrvatski. Je li sreća u tome da nekome zabranite ili naredite kako će se njegov jezik zvati ili je u tome da zadržimo omladinu i napravimo bolju atmosferu u zemlji, da ojačamo ekonomiju, da pružimo šansu omladini da ostanu u BiH i neka uče jezik i neka ga zovu kako god hoće. Zašto se nismo opametili na onome što je rađeno ovdje prije 20 godina. Ne morate srušiti džamiju ili crkvu da biste napravili svoju bogomolju, istjerati komšiju iz kuće, da biste u zemlji koja ima ogromne reurse živjeli normalno... Zašto moramo slalno nešto nekome da namećemo i zabranjujemo - upitao je Izetbegović, javlja Fena.

 

Naglasio je da drugi mogu svoj jezik da zovu kako hoće, a Bošnjaci će svoj zvati bosanskim.

 

Nakon sjednice Predsjedništva SDA-a danas u Narodnoj skupštini Republike Srpske u Banjoj Luci, Izetbegović je komentarisao to što je u isto vrijeme na istom mjestu zasjedalo i Predsjedništvo SNSD-a, ali se nisu susreli lideri dviju stranaka.

 

- Ustanovili smo stavove i sada te stavove treba približavati - rekao je Izetbegović, navodeći da bi bilo dobro da su se sreli, ali da će za to biti prilike.

 

Kazao je i da je dobro da se razgovora sa svima u ovoj zemlji, ukoliko to može doprinjeti rješavanju problema, te da ne zna zbog čega predsjednik SNSD-a izjavljuje da sa SDA SNSD ne želi saradnju.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI