Antiimigracijski nastrojena izjava mađarskog premijera

Evropocentrični Orban: Većina njih nisu kršćani, već muslimani, zar to nije zabrinjavajuće po vrijednosti Evrope?

Hronika 03.09.15, 21:44h

Evropocentrični Orban: Većina njih nisu kršćani, već muslimani, zar to nije zabrinjavajuće po vrijednosti Evrope?
Većina njih nisu kršćani, naprotiv oni su muslimani. Ovo je veoma važno pitanje jer u korijenu Evrope postoji kršćanstvo. Zar nije zabrinjavajuća činjenica da Evropa nije u stanju da zaštiti svoje kršćanske vrijednosti. Ako to zanemarimo, evropska misao bi mogla biti manjinska na svom kontinentu, piše mađarski premijer Viktor Orban u članku koji su objavile njemačke novine

 

Premijer Mađarske Viktor Orban poručio je kako se ne smije zaborativi činjenica da su izbjeglice, koje pristižu u Evropu, većinski pripadnici druge vjere i različite kulture, javlja Anadolu Agency (AA).

 

Orban se u svom članku koji je objavio njemački "Frankfurt Allgemeine Zeitung" dotakao problema sve većeg broja izbjeglica u Evropi.

 

"Ako ne zaštitimo svoje granice, Schengen bi mogao biti u opasnosti. To niko ne želi. To sto niko ne želi štititi svoju granicu izuzev Mađarske je zaista depresirajuće", istakao je Orban. 

 

On je istakao kako se ne smije zaborativi činjenica da su izbjeglice većinski pripadnici druge vjere i različite kulture.

 

"Većina njih nisu kršćani, naprotiv oni su muslimani. Ovo je veoma važno pitanje jer u korijenu Evrope postoji kršćanstvo. Zar nije zabrinjavajuća činjenica da Evropa nije u stanju da zaštiti svoje kršćanske vrijednosti. Ako to zanemarimo, evropska misao bi mogla biti manjinska na svom kontinentu", naveo je Orban. 

 

Ponovivši kako je zaista žalosno to što niko osim Mađarske i Španije ne želi zaštititi svoje granice, Viktor Orban smatra da je upravo zbog toga bitna izgradnja zida sa bodljikavom žicom na granici njegove zemlje sa Srbijom. 

 

Naglašava također kako se ovaj zid ne gradi iz bilo kakve šale već iz nužnosti, te dodaje da je broj ilgalnih prelazaka na teritoriju Mađarske u odnosu na prošlu godine povećan za tri puta. 

 

(AA/mr)

BLIN
KOMENTARI