Sutra pada odluka

Hoće li Jusufranić u pritvor? Sumnjive diplome, prikrivena državljanstva - mogao bi pobjeći u Hrvatsku?!

Hronika 03.09.15, 20:20h

Hoće li Jusufranić u pritvor? Sumnjive diplome, prikrivena državljanstva - mogao bi pobjeći u Hrvatsku?!
Kantonalni sud u Sarajevu do sutra ujutro u 9.00 sati će donijeti odluku o prijedlogu Tužilaštva za određivanje pritvora Ibrahimu Jusufraniću i Branislavu Petroviću



Sud je na današnjem ročištu, otvorenom za javnost, saslušao prijedlog za određivanje pritvora te odgovor branioca.



Tužilac Senad Osmić, obrazlažući razloge zbog kojih je po mišljenju Tužilaštva pritvor neophodan, za Jusufranića je kazao da ima bosanskohercegovačko i hrvatsko državljanstvo i da postoji opasnost od njegovog bjekstva u susjednu Hrvatsku, odakle bi mogao biti nedostupan bh. pravosuđu.



Također je rekao da je osumnjičeni, prilikom ranijeg ispitivanja, pokušao prikriti da ima državljanstvo još jedne zemlje.



Rekao je i da bi osumnjičeni mogao utjecati na svjedoke jer kao nekadašnji vrlo utjecajni generalni direktor javnog preduzeća GRAS, koje se bavi gradskim prijevozom putnika u Sarajevu, on i danas ima dosta "svojih" ljudi u toj firmi iako su protekle godine otkako je napustio i podnio ostavku. Naveo je i iskaze da je 30-ak uposlenika GRAS-a steklo sumnjive diplome otkako Jusufranić vodi vlastiti univerzitet u Travniku.



Tužilac je najavio podizanje optužnice protiv osumnjičenih, odnosno završetak istrage u ovom predmetu do isteka traženog jednomjesečnog pritvora.



Jusufranićev i Petrovićev branilac Asim Crnalić je zatražio, pak, da se Jusufranić i Petrović brane sa slobode te odbacio navedene razloge Tužilaštva.



Negirao je opasnost od Jusufranićevog prebjega u Hrvatsku, rekavši da on tamo nema imovinu ni druge uvjete za boravak.



Branilac negira i da je osumnjičeni htio prikriti hrvatsko državljanstvo. Tužilac prešućuje da u tadašnjem ispitivanju, odnosno uzimanju osnovnih podataka, nije ni pitan ima li još koje državljanstvo osim bosanskohercegovačkog, prigovorio je branilac.



Negirao je i opasnost od utjecaja na svjedoke, rekavši da istraga u ovom predmetu traje osam godina (obustavljana je pa ponovno pokretana) te je bilo dovoljno vremena da osumnjičeni eventualno i prije utječe na određene ljude.



Zaključak branioca je da je ovo "običan sudski predmet", a ne s elementima javnog interesa, što tvrdi tužilac obrazlažući zašto je pritvor neophodan. Branilac, također, tvrdi da proces ima i političke elemente.



Tužilac je u cjelosti pročitao prijedlog za određivanje pritvora sačinjen u formi dugog akta i najviše se fokusirao na sumnje o Jusufranićevoj krivici vezane za nekadašnju kupovinu autopraonica preduzeću GRAS koje je isporučila firma čiji je vlasnik njegov sin Jasmin Jusufranić.



Kazao je i da Jusufranić stariji nije predočio Upravnom odboru izvještaj s mišljenjem odgovarajuće radne grupe o toj nabavci.



Sporne autopraonice su po nabavci, kad je isporučiocu sve plaćeno, stajale neupotrijebljene jer nisu bili osigurani tehnički a ni formalno-pravni uvjeti za instaliranje u prostorima preduzeća pa je GRAS dodatno plaćao za pripremu te i za neku vrstu ležarine u Vogošći, naveo je tužilac.



Procjenjuje se da je GRAS-u i budžetu Kantona Sarajevo pričinjena šteta od 882.825,21 KM, a da je firma isporučilac ostvarila dobit od 877.606 eura.



Za Branislava Petrovića, tužilac je, pozivajući se na iskaze, rekao da je počinio nezakonite radnje vezane za odobravanje popusta protivnih cjenovniku preduzeća firmama koje su se reklamirale u vidu panoa i poruka na GRAS-ovim tramvajima, kao i unutar vozila. U jednom slučaju je Petrović preko kojeg su se, po izjavi Abdulaha Grđe, obavljali svi ovi poslovi, krivotvorio potrebni potpis još jednog čovjeka, naveo je tužilac.



Za Abdulaha Grđu, uhapšenog kad i Jusufranić i Petrović, tužilac je kazao da je  sad svjedok u ovom predmetu.



Tužilac je, također, govorio o slučaju sadašnjeg direktora GRAS-a Avde Vatrića, kada se usljed problema u vožnji automobilom ispostavilo da mu je izvrnut šraf iz jednog od točkova.



Iza te opomene i kasnijeg prijetećeg pisma stoji bivši direktor Jusufranić, sumnje su sadašnjeg direktora, rekao je tužilac.



Na te i druge optužbe koje je naveo, branilac Crnalić je kazao da nisu valjano potkrijepljene.



Povodom spornih autopraonica je rekao da je naredno rukovodstvo GRAS-a, a ne Jusufranić, krivo što nisu korišćene jer je njegov branjenik otišao iz firme baš po nabavci.



U slučaju neuspješnosti firme, očekivane su optužbe na račun nekadašnjeg rukovodioca, zaključuje branilac, a za slučaj s automobilom aktuelnog direktora, kaže da su potrebni dokazi.



Također je branilac naveo da su u vrijeme direktorovanja njegovog branjenika redovno isplaćivane plaće uposlenicima GRAS-a, kao i da je bio osiguran novac za isplatu dviju plaća i nakon njegovog odlaska.



Ibrahim Jusufranić, Branislav Petrović, kao i Abdulah Grđo, uhapšeni su 1. septembra.



Na današnje ročište u sudnicu su dovedena samo prva dvojica s lisicama na rukama.



Petrović, za kojeg je rečeno da je preživio dvije operacije, tražio je u dva navrata vode zbog očitih zdravstvenih problema.
Branilac Crnalić je zatražio da kod odlučivanja da li će biti u pritvoru, Sud ima u vidu  njegovo stanje.



Za osumnjičenog Jusufranića je, pak, izjavio da boluje od glaukoma.



Tokom ročišta je navedeno da je Jusufranić osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlasti, a Petrović još i za krivotvorenje isprava, što je dovelo do štete preduzeću GRAS i budžetu Kantona Sarajevo procijenjene na milion i dvije hiljade konvertibilnih maraka, prema tužiočevim riječima.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI