Najoštrija osuda

DF: OSCE ne može tražiti uvid samo u predmete Tužilaštva BiH - to direktno ide na ruku Dodikovim zahtjevima za referendumom!

Front 03.09.15, 19:27h

DF: OSCE ne može tražiti uvid samo u predmete Tužilaštva BiH - to direktno ide na ruku Dodikovim zahtjevima za referendumom!
Demokratska fronta (DF) najoštrije osuđuje "pokušaj Misije OSCE-a u BiH da putem Visokog sudskog i tužilačkog vijeća izvrši pritisak na Tužilaštvo BiH kao nezavisan organ i dobije neograničenu mogućnost uvida u predmete koje vodi isto"



- Smatramo indikativnim da se traži uvid u predmete koje vodi samo Tužilaštvo BiH, a ne i druga tužilaštva npr. Specijalno tužilaštvo RS-a. Podsjećamo, OSCE nije organizacija koja ima takvu misiju niti joj je to mandat. Država BiH nema bilateralnih sporazuma s OSCE-om koji bi eventualno omogućio ovakvu radnju mimo mandata OSCE-a - navodi se.



Omogućavanjem uvida u predmete koje vodi Tužilaštvo BiH, a za koje vrijedi načelo tajnosti, Tužiteljstvo BiH, kao organ i pojedini tužioci bi se doveli u situaciju da počine krivično djelo kažnjivo po zakonima BiH.



- U političkom smislu ovakav zahtjev OSCE-a direktno ide naruku zahtjevima Milorada Dodika za održavanje referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH jer time potvrđuje njegovu tezu da stranci upravljaju Tužilaštvom i Sudom BiH kao institucijama koje bi morale biti potpuno neovisne, kako od domaće vlasti tako i od stranaca - precizira se.



Misija OSCE-a u BiH trebala bi, navodi se, da djeluje u okviru svog mandata umjesto da narušava pravni sistem i poredak u BiH.



- Naprimjer, pitanje kršenja ljudskih prava u oblasti obrazovanja djece iz škole u Konjević-Polju je ono što bi trebalo da bude jedan od ključnih predmeta rada odgovornih u OSCE-u u BiH - ističe se u saopćenju Demokratske fronte.



(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI