Predsjednik RS-a očito ne shvata najbanalniji uslov

Markert: Dodikovo referendumsko pitanje je nedosljedno evropskim standardima jer sugerira odgovor!

Front 03.09.15, 18:49h

Markert: Dodikovo referendumsko pitanje je nedosljedno evropskim standardima jer sugerira odgovor!
Sekretar Venecijanske komisije, savjetodavnog tijela Vijeća Europe za ustavna pitanja, Thomas Markert kazao je u razgovoru za Fenu da predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik nije u pravu kada tvrdi da je referendumsko pitanje u vezi statusa Suda i Tužiteljstva BiH u skladu s evropskim standardima



Naprotiv, ističe, u potpunosti je nedosljedno evropskim standardima, kao i Venecijanskoj komisiji.



- Najvažniji element referenduma je taj da referendumsko pitanje treba biti neutralno i da ne smije sugerirati odgovor. Ali, referendumsko pitanje koje je Dodik formulirao sugerira samo jedan odgovor, tako da niti je objektivno niti neutralno - podvukao je Markert.



Istakao je da se ne slažu s mišljenjem da Zakon o sudu BiH nije po Ustavu, jer, podsjetio je, Venecijanska komisija je kazala da je neophodno imati sud na državnom nivou.



S tim u vezi, on naglašava da država koja se temelji na vladavini prava ne može postojati ukoliko nema sud na državnom nivou, odnosno sud koji može donositi odluke o tome da li su neki zakonski akti koji se tiču građana legalni ili ne.



Iako, dodao je, to nije direktno navedeno u Ustavu, neophodno je imati sud na državnom nivou.



Venecijanska komisija, kaže, generalno nije protiv referenduma, ali, napomenuo je da posljedice referenduma moraju biti jasne, kao i referendumsko pitanje, što znači da ljudima koji glasaju mora biti jasno za kakav ishod referenduma glasaju.



- Osim toga, ovo referendumsko pitanje je nešto što treba rješavati na državnom, a ne entitetskom nivou - kazao je Merkert.



Također, dodao je, postoji Kodeks dobre prakse o referendumima Venecijanske komisije te naveo pasus po kojem "pitanje za koje se glasa mora biti jasno, ne smije dovoditi u zabludu, ne smije sugerirati odgovor, a glasači moraju biti informirani o učincima, odnosno posljedicama referenduma. Također, glasači trebaju odgovarati na pitanje jednostavnim odgovorima da, ne ili da ostave prazan prostor, odnosno prazan glas."



Na pitanje da li je mišljenja da je potrebno provesti reformu Ustava BiH, odgovorio je potvrdno, te napomenuo da je Venecijanska komisija već bila uključena u različite pokušaje da se ta reforma i provede, te je, s tim u vezi, podsjetio na aprilski i butmirski paket ustavnh promjena.



Nažalost, kaže, svi su ti pokušaji propali, ali izrazio je nadu da će ubuduće opet biti moguće početi s provođenjem reforme Ustava BiH.

 

(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI