Urednik portala Index.hr

Matija Babić: Kažete, fotografiju mrtvog dječaka je trebalo cenzurirati. Zašto, ne sviđa vam se šta vidite u ogledalu?

Hronika 03.09.15, 14:47h

Matija Babić: Kažete, fotografiju mrtvog dječaka je trebalo cenzurirati. Zašto, ne sviđa vam se šta vidite u ogledalu?
Slika trogodišnjeg dječačića čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u turskom ljetovalištu Bodrum obišlo je društvene mreže i kanale svjetskih medija

 

Ako ste do jučer o izbjeglicama govorili kao o muslimanskim životinjama i teroristima, slika mrtvog sirijskog dječaka na obali odgovara vašim željama i vašoj ideologiji, napisao je urednik hrvatskog portala Index.hr Matija Babić na svom Facebook profilu.

 

Slika trogodišnjeg dječačića čije beživotno tijelo je more izbacilo na plažu u turskom ljetovalištu Bodrum obišlo je društvene mreže i kanale svjetskih medija.

 

Dječačić bi danas vjerovatno bio živ i zdrav da nije bilo "komplicirane papirologije".

 

Kako piše kanadski National Post, porodica malenog Aylana Kurdija i njegovog dvije godine starijeg brata Galipa podnijela je zahtjev za izbjegličku vizu za Kanadu, no odbijenica im je stigla u junu zbog "komplikacija s izbjegličkim prijavama iz Turske".

 

Teema Kurdi, sestra oca porodice koji je jedini preživio tragediju, rekla je da je mjesecima zajedno s prijateljima i komšijama nastojala skupiti novac kako bi sponzorirali njihov dolazak u Kanadu. Tragične vijesti čula je od supruge drugog brata, Mohammada.

 

"Abdullah ju je nazvao i samo joj rekao da su njegova žena i dječaci mrtvi. Sve što on sada želi je vratiti se kući, pokopati svoju porodicu i leći u grob pored njih", rekla je Teema, frizerka koja već 20 godina živi u Vancouveru.

 

Prema njenim riječima, porodica se prijavila za "G5" izbjegličku vizu, a nakon što su dobili odbijenicu, u očaju su pokušali od rata pobjeći ilegalnim putem.

 

- Kažete, fotografiju je trebalo cenzurirati? Zašto, ne sviđa vam se što vidite u ogledalu? – poručio je hrvatski novinar Matija Babić, prenosi Patria.

 

(Nap.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI