Bijes i zgražavanje širom svijeta

Može li jedna fotografija promijeniti Evropu: Ovo su djeca čija je beživotna tijela more izbacilo na obalu

Hronika 03.09.15, 10:38h

Može li jedna fotografija promijeniti Evropu: Ovo su djeca čija je beživotna tijela more izbacilo na obalu
Potresne fotografije tijela trogodišnjeg Aylana, izbjeglice iz Sirije na plaži u Turskoj, izazvale su bijes i zgražavanje širom svijeta

 

Potresne fotografije beživotnog tijela dječaka na plaži u jednom od glavnih turističkih odmarališta u Turskoj izazvale su bijes i zgražavanje širom svijeta te dale ljudsko lice hiljadama očajnih izbjeglica koje riskiraju život kako bi stigli do zemalja Zapadne Evrope.

 

Trogodišnji Aylan Kurdi bio je iz sirijskog grada Kobanija. Pretpostavlja se da se nalazio u grupi od najmanje 12 Sirijaca koji su pokušali doći do Grčka kada je njihov brod počeo tonuti.

 

Tijelo njegovog petogodišnjeg brata Galipa pronađeno je na drugom dijelu plaže.

 

“Ako ove snažne fotografije mrtvog sirijskog djeteta na plaži ne promijene stav Evrope prema izbjeglicama, šta će to uraditi?”, napisao je britanski Independent u novom izdanju.

 

aylan-galip-kurdi

Dječak Aylan i njegov brat Galip

 

Pripadnik turske obalske straže je kazao da su dva broda potonula odvojeno, nakon što su isplovila iz Bodruma prema grčkom otoku Kos u srijedu.

 

Među žrtvama je bilo petero djece te jedna žena, dok je ostalih 15 izbjeglica spašeno, rekao je.

 

Fotografija koja se dijelila na društvenim mrežama izazvala je ogroman broj ljutitih reakcija.

 

aylan-djecak-izbjeglica-mrtav

 

Neki su tražili hitnu akciju svojih vlada da pomognu izbjeglicama, dok su drugi kritizirali korisnike Facebooka zbog objavljivanja fotografija, govoreći da su previše uznemirujuće.

 

"Za Boga miloga, sada vidim slike malog dječaka na obali na Facebooku s nekim jeftinim sentimentalnim natpisima. Odvratno" - "Zamislite da ste član porodice koji je ostao - sirijski otac koji se nada da će se pridružiti svom djetetu u sigurnoj EU, a onda vidi fotografije koje kruže za jeftini klik."

 

Drugi su, opet, smatrali da se fotografije moraju vidjeti.

 

"Koliko često se dešava da grozna, ali upečatljiva fotografija izazove svijet na akciju? Neka to bude ova."

 

Ovo je također pokrenulo široku debatu u redakcijama o tome da li je etično prikazivati fotografije beživotnog tijela djeteta.

 

“Uradi nešto, Davide”, napisao je Huffington Post u svom britanskom izdanju, prozivajući britanskog premijera Davida Camerona. Velika Britanije je primila najmanji broj tražilaca azila u odnosu na broj stanovnika ove zemlje.

 

Zvaničnici Francuske, Italije i Njemačke pozivaju na fer raspodjelu izbjeglica između zemalja članica EU-a, dok traju tenzije između pojedinih evropskih država zbog velikog priliva izbjeglica. Hiljade njih stiglo je u Grčku, a samo ove godine u tu zemlju je ušlo oko 160.000 ljudi koji su pobjegli iz svojih država.

 

Posljednje sedmice broj izbjeglica, većinom iz Sirije, Afganistana, Pakistana i Afrike, dramatično se povećao, a svi oni se nadaju da će izgraditi novi život u Evropi.

 

(Balkans.aljazeera.net, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI