Nastao opšti haos

U centru Linza napadnuta porodica Saračević iz BiH: Ksenofobični dvojac povrijedio djevojčicu

Hronika 03.09.15, 08:31h

U centru Linza napadnuta porodica Saračević iz BiH: Ksenofobični dvojac povrijedio djevojčicu
Odjednom su nam prišla dvojica mladića i počeli su da nas vrijeđaju, kaže Saračević, dodajući da je uvjeren da je razlog njihovog bijesa to što je njegova žena bila pokrivena

 

Dvojica mladića napali su porodicu porijeklom iz Bosne i Hercegovine u centru Linza, a prema prvim informacijama riječ je o ksenofobičnom napadu.

 

"Napad, u kojem je moja kćerka povrijeđena, je očigledno bio ksenofobični napad", izjavio je Damir Saračević za austrijski list "Kurier".

 

On dodaje da je kćerka zbrinuta u Dječjoj bolnici u Lincu, te da su joj dijagnostikovane lakše povrede.

 

Prema njegovim riječima, supruga i on su zajedno sa četvoro djece otišli na večeru u centar grada. Problemi su nastali kada su krenuli kući.

 

"Odjednom su nam prišla dvojica mladića i počeli su da nas vrijeđaju", kaže Saračević, dodajući da je uvjeren da je razlog njihovog bijesa to što je njegova žena bila pokrivena.

 

Iako su pokušali da ih ignorišu, napadači su postali agresivni i počeli su da ih prate.

 

"Jedan od njih je bio izuzetno agresivan, posebno kada sam ja u negativnom kontekstu spomenuo naciste", kaže Saračević, dodajući da je drugi napadač tada bacio konzervu piva od pola litre, koja je pogodila njegovu kćerku u koljeno.

 

"Nastao je opšti haos, što je jedan od napadača iskoristio i pobjegao", kaže Saračević. "Ljudi su nam pomogli da zadržimo drugog napadača sve dok ne dođe policija."

 

Saračević, koji je poznat po svom interkulturološkom angažmanu, kaže da je zabrinut da se broj ovakvih napada ne poveća.

 

"Zaista vrijeđa kada vas neko napadne samo zbog vjere ili porijekla", kaže on.

 

(Nezavisne.com, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI