Caritas BiH pokrenuo akciju

Evo kako možete pomoći izbjeglicama iz Sirije: Okrenite ovaj broj ili uplatite na račun...

Hronika 02.09.15, 15:33h

Evo kako možete pomoći izbjeglicama iz Sirije: Okrenite ovaj broj ili uplatite na račun...
Caritas Europa je izdao pismo podrške ovim ljudima pod nazivom "Tražitelji azila nisu prijetnja Europi - naše politike su prijetnja njima"

 

Caritas Bosne i Hercegovine pokreće kampanju za prikupljanja sredstava za pomoć izbjeglicama u Srbiji, preko Caritasa Srbije.

 

Preko Caritasove mreže Caritas Srbije u narednom periodu objavit će i apel za pomoć ovim ljudima, ne samo u kampovima na graničnim prijelazima, već i za pomoć ljudima koji se nalaze u samom Beogradu, saopćeno je iz Caritasa BiH.

 

Još nema indicija o kretanjima izbjeglica prema Bosni i Hercegovini, međutim sve opcije trebaju ostati otvorene. Caritas Bosne i Hercegovine je na sastanku s predstavnicima Caritasa Srbije i drugim Caritasima u regiji razgovarao na ovu temu.

 

U izradi je analiza i procjena stanja na terenu, a do tada Caritas u Bosni i Hercegovini priprema plan i program za izbjeglice ukoliko dođu u BiH.

 

Caritas Europa je izdao pismo podrške ovim ljudima pod nazivom "Tražitelji azila nisu prijetnja Europi - naše politike su prijetnja njima" u kojem traže otvorene puteve i legalne ulaske u zemlje Europske unije, dobivanje vize za boravak, facilitaciju, odnosno posredovanje u spajanju porodica.

 

Poticaj da se omogući ovim ljudima siguran ulazak i/ili prolazak kroz zemlje EU jeste i vijest o nedavnim žrtvama, koje su stigle u Austriju.

 

Prema ovom dokumentu Caritas Europe, čiji član je i Caritas Bosne i Hercegovine, traži od Evrope da koristi humanitarni pristup.

 

Svoj doprinos za migrante u Srbiji građani BiH mogu dati na račun:

 

Caritas Biskupske konfrencije BiH
Mehmed bega Kapetanovića Ljubušaka 6
71000 Sarajevo

 

UNICREDIT BANKA
Adresa: Alojzija Stepinca bb
88000 Mostar
Poslovnica: Alipašina 45a, 71000 Sarajevo
SWIFT: UNCRBA 22

 

Broj računa za uplate u konvertibilnim markama: 338 690 221 206 2902, s obaveznom naznakom: ZA IZBJEGLICE.

 

Također, uspostavljena su i dva humanitarna broja telefona. Pozivom iz mreže BH Telecom na broj 090 292 064 donirate tri marke, a pozivom iz mreže HT Eroneta na broj 092 890 892 donirate dvije marke.

 

(Fena/md)

 

 

BLIN
KOMENTARI