INVESTICIJA VRIJEDNA TRI MILIONA KM

Nova radna mjesta u Gračanici: Posao za 60 mladih bh. stručnjaka u firmi Elatec

Biznis Klub 02.09.15, 14:55h

Nova radna mjesta u Gračanici: Posao za 60 mladih bh. stručnjaka u firmi Elatec
U izgradnju Centra za prozvodnju i personalizaciju SIM i pametnih kartica, te prozvodnju RFID čitača i modula, do sada je uloženo više od tri miliona maraka, zaposlenoi trideset mladih ljudi i započeto uspješno poslovanje sa nekoliko lokalnih kompanija

 


- Naš cilj je uskoro, da nakon dobijanja GSM licence, međunarodnog SAS sigurnosnog sistema, investiramo još dva miliona maraka, te zaposlimo pedeset do šezdeset mladih stručnjaka. Ponosni smo što je Elatec, kao kćerka firma njemačke Grupacije Elatec, postao jedna od osam evropskih kompanija koje danas uspješno vrše proizvodnju i personalizaciju SIM i pametnih kartica. Mi želimo ići dalje i napredovati, pokazujući time da mladi stručnjaci iz Bosne i Hercegovine, koji su izvrsni inženjeri u svijetu, mogu i ovdje raditi uspješno i ostati u svojoj zemlji... Ovim riječima je Muamer Jarović, direktor kompanije Elatec, u srijedu 2. septembra 2015. godine, u Gračanici dočekao goste i poslovne partnere na svečanoj ceremoniji otvorenja tvornice Centar za prozvodnju i personalizaciju SIM i pametnih kartica, te RFID čitača i modula kompanije Elatec.

 

 

elatec-muamer-jarovic

 

Ovim događajem ozvaničena je proizvodnja kojom se u Elatec-u već mjesecima osiguravaju SIM kartice za sve bosanskohercegovačke telecom operatere, te bankovne kartice za brojne klijente. Uspješan start proizvodnje najavio je skori prodor na druga evropska tržišta.

 

Na ceremoniji svečanog otvorenja prisutnima su se obratili Hans J. Leisten, predsjednik Grupacije Elatec, Stefan Haertel, član Uprave, Gilbert Noiber, predstavnik njemačke Privredne komore, Gabriel Abraham, direktor USAID-Sida Gold projekta, te Nusret Helić, načelnik Općine Gračanica.

 

elatec-otvorenje-2

 

Elatec doo posluje kao članica njemačke grupacije Elatec GmbH. Kompaniju je osnovao Muamer Jarović još 1989. godine, a uz male prekide uzrokovane ratom, ovo poslovno društvo od 2007. godine radi bez prekida. Ulaskom u njemački poslovni sistem Elatec GmbH unijeto je bogato iskustvo, znanje i sposobnost domaćih stručnjaka, koji su uspješno odgovorili svim zahtjevima njemačkog partnera.


U gračaničkom pogonu Elatec-a proizvode se SIM kartice i pakovanja, kao i RFID čitači kartica, a kompanija Elco je distributer njihovih proizvoda. Tvornica, koja se prostire na 1.600 m2, opremljena je najmodernijim mašinama i trenutno ima kapacitet dva miliona SIM kartica na godišnjem nivou. Proizvodnja zahtijeva visoke standarde sigurnosti, tako da se ovdje uspješno koristi sigurnosna SAS oprema, koja zadovoljava sve standarde propisane od GSM Asocijacije za opremu za personalizaciju SIM kartica.


Poseban segment u poslovanju Elatec doo Gračanica pedstavlja prpoizvodnja RFID čitača i kartica. Radi se o najsavremenijim, potpuno usavršenim sigurnosnim sistemima. Jedan sprat u novoj tvornici predviđen je za proizvodnju rješenja za SIM i pametne kartice, a drugi za RFID čitače kartica. Njemačka grupcija Elatec specijalizovana je za razvoj RFID čitača kartica i komponenti, a djeluje i kao distributer, sa foksuom na poluprovodnike, računarske sisteme, te displej tehnologije i rješenja. Elatec-ov RFID sistemi izuzetno su rasprostranjeni u svijetu, razlikuju se od drugih po tome što su projektovani tako da komuniciraju sa svim poznatim tehnologijama.


Pored proizvodnih pogona u Bosni i Hercegovini njemačka kompanija Elatec ima devet predstavništva u Evropi, zatim predstavništvo u SAD, Brazilu i Australiji. Iza proizvodnog sistema stoji moćna globalna distributivna mreža.

 

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

BLIN
KOMENTARI