Foto/ Uspješan potez bh. kompanije

'Alma Ras' otvorila novi pogon u Visokom: Čak 300 novih radnih mjesta

Biznis Klub 02.09.15, 13:55h

'Alma Ras' otvorila novi pogon u Visokom: Čak 300 novih radnih mjesta
Novi proizvodni pogon kompanije Alma Ras u Visokom danas je i zvanično otvoren. Na 4.000 kvadratnih metara prostora trenutno je zaposleno 200 radnika, vrši se obuka za dodatnih 40, a cilj je da do kraja godine bude ukupno 300 radnika



Do sada su proizveli tri miliona komada gotovih proizvoda, a do kraja decembra im je namjera proizvesti devet miliona.



Rade isključivo za izvoz.



Čelnici te kompanije sretni su da su i oni doprinijeli da na tržištu van granica države budu proizvodi s etiketom ''Made in Bosnia and Herzegovina''.



Direktor kompanije Alma Ras Rasim Memagić izrazio je zadovoljstvo da je projekt realiziran i da pokazuje rezultate. Podsjetio je da su radovi na projektu u Visokom počeli u junu 2014. godine, a da investicija u opremu i uređenje objekta do sada iznosi 2,5 miliona KM. Od tog iznosa 90 posto odnosi se na vlastita sredstva i sredstva iz kreditnih linija komercijalnih banaka.

 

alma-ras-2



Izgradnja novog pogona doprinosi radu privrede i pruža, kako je Memagić kazao, pozitivan primjer razvoja domaće kompanije, zapošljavanja i konstantnog usavršavanja.



- Drago mi je da smo mogli pružiti zaposlenje stanovnicima općine Visoko, ali i susjednih općina Kakanj, Breza, Ilijaš - naglasio je Memagić dodajući da su predstavnici Općine Visoko u veoma kratkom roku osigurali sve potrebne saglasnosti za izgradnju i rad pogona.



Načelnica te općine Amra Babić istakla je da je obradovana činjenicom da Alma Ras zvanično otvara proizvodni pogon u Visokom i da osigurava veliki broj radnih mjesta.



To je, smatra, veliki doprinos lokalnom ekonomskom razvoju, tržištu rada i u ukupnom ambijentu.



- Visoko je uživalo imidž grada tekstila, ali ovom i nekim drugim sličnim investicijama to će ponovo postati - kazala je Babić dodajući da je Općina, s partnerima, učestvovala u programu stručnog osposobljavanja za rad nezaposlenih osoba, za profil šivača.



Podršku Projektu koji je nazvan ''Piramida Visoko'' pružli su i Federalni zavod za zapošljavanje, USAID, REZ agencija i EBRD.



(Fena/mr)

BLIN
KOMENTARI