Premijer KS-a u Skupštini

Šta kaže Konaković na ulični kriminal, pse, ugrožene građane, nepodržane sportiste, redukcije vode itd.?

Hronika 02.09.15, 12:32h

Šta kaže Konaković na ulični kriminal, pse, ugrožene građane, nepodržane sportiste, redukcije vode itd.?
Nakon niza pitanja i inicijativa koje su se odnosile na ne/sigurnost građana Kantona Sarajeva u saobraćaju, problem pasa-lutalica, uličnog kriminala, zakona o turizmu, podrške mladim sportistima, radu Ministarstva unutrašnjih poslova i Kantonalnom tužilaštvu, vodosnabdijevanju, zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo obratio se premijer KS-a Elmedin Konaković



Odgovarajući djelimično zastupnicima, Konaković je kazao da su već pokrenuti deseci procesa, rekonstrukcija u većini javnih komunalih preduzeća, kao i to da je usprkos moratoriju o zapošljavanju koji je Vlada KS-a donijela, direktorima osnovnih škola zakonom je dozvoljeno da zapošljavaju u skladu s potrebama.



Smatra da je ubiranje prihoda od turizma onemogućeno sadašnjim zakonom te da treba donijeti zakon sličan Zakonu o turizmu koji je donesen na nivou entiteta Republike Srpske, a kojim je obuhvaćen svaki segment u turizmu.



Također je podsjetio zastupnike, da je već pokrenuta inicijativa o vodosnabdijevanju, te da je već odlučeno da će sredstva iz budžeta biti preusmjerena za rekonstrukciju atletske staze na stadionu Koševo.



Konaković je posebno ukazao na kršenje zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, kojim je regulirano da prednost pri upošljavanju i prijemu na fakultete imaju djeca šehida i poginulih boraca.



Podsjetio je zastupnike da je Kanton Sarajevo najviše sredstava izdvojio za sport, čak i veća i od države i Federacije BiH.


(Fena/mr)
 

BLIN
KOMENTARI