Politički rat saopštenjima

Dobro došli u školsku godinu 2015. u RS-u: Bošnjačka djeca u edukativnim centrima...

Hronika 02.09.15, 08:42h

Dobro došli u školsku godinu 2015. u RS-u: Bošnjačka djeca u edukativnim centrima...
Privremenim sporazumom kojim je predviđeno da učenici bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u RS-u, odnosno srpske u Federaciji BiH imaju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta rezultat je odlukom roditelja učenika iz Vrbanjaca da njihova djeca ne pohađaju redovnu nastavu

 

 
Bitka saopštenjima

 

- Jutros smo i radosni i tužni istovremeno. Radosni jer djeca ne sjede kod kuće i jer je jutros i za njih u edukativnom centru u Vrbanjcima počela nastava po školskom programu Federacije BiH. A tužni smo jer se tri godine uzalud borimo da našoj djeci budu osigurana ista prava koja pripadaju i srpskim učenicima, kazao je za Oslobođenje Nijaz Smajlović, jedan od roditelja.

 

Iako, kada se povede rasprava o ovom pitanju, političari tvrde da se trude da pronađu rješenje za pitanje bošnjačkih učenika u Vrbanjcima, te Konjević-Polju za sada se sve svodi na politički rat saopštenjima.

 

"Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić pozvao je domaće i međunarodne institucije, kao i nevladine organizacije na rješavanje problema obrazovanja bošnjačke djece u Vrbanjcima, koje je nazvao diskriminacijom, kršenjem osnovnih ljudskih prava i etničkim čišćenjem", saopšteno je iz Salkićevog kabineta. Potpredsjednik RS-a pozvao je "Bošnjake na mir i dostojanstvo, a građane srpske nacionalnosti da ne dopuste vlastima da u njihovo ime krše osnovna ljudska prava Bošnjaka".

 

"Tokom školskog raspusta pokušali smo riješiti probleme sa kojim se djeca i njihovi roditelji suočavaju, ali nismo imali partnere za razgovor. Vlasti Republike Srpske su zauzele stav, zasnovan na stavu Srpske akademije nauka i umetnosti da nastave otvoreno negirati bosanski jezik, a samim tim i Bošnjake kao narod, te BiH kao državu", naveo je Salkić. 

 

Reagujući na stavove potpredsjednika RS-a iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske saopštili su da su ocjene koje je potpredsjednik Srpske Ramiz Salkić iznio u otvorenom pismu povodom početka školske godine netačne, neutemeljene, zlonamjerne i plasirane s ciljem izazivanja međunacionalnih tenzija u sredinama poput Vrbanjaca.

 

U saopštenju se navodi da su ovakvi istupi potpredsjednika RS-a samo još jedan pokušaj da se javnosti plasira iskrivljena slika kada je riječ o obrazovanju učenika bošnjačke nacionalnosti u Republici Srpskoj. 

 

Sve po zakonu

 

"Ističemo da, u skladu sa Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju u Republici Srpskoj, svako dijete u Srpskoj ima jednako pravo i jednake mogućnosti u osnovnom obrazovanju i vaspitanju bez diskriminacije po bilo kojem osnovu, poručili su iz Ministarstva prosvjete. 

 

(Oslobodjenje, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/mr)

BLIN
KOMENTARI